onsdag 29 april 2009

Tulpaner!

Just nu blommar enorma mängder tulpaner i vår lilla koloniträdgård. Det är så fantastiskt vackert och jag längtar efter att klockan ska bli fem imorgon så att jag kan sticka från jobbet, till kolonin, möta upp med familjen och vännerna för en valborgsgrillning omgiven av alla dessa tulpaner. Troligen blir det årets första paj också. Rabarberna har växt massor sista veckan.

Det blir svårt att fokusera på jobbet imorgon.

tisdag 28 april 2009

Man ska inte handla saker

I helgen fyllde min storebror år. Han bjöd på kalas för att fira detta och sin nyrenoverade lägenhet. När han nu fått så fint och fixat där hemma tänkte jag att det fanns säkert nåt bra han önskade sig. Jo, ett nytt överdrag till en många, många år gammal stor kudde han har på sin säng. Så jag begav mig in till stadens gator, en av dessa sällsynta händelser. Men efter ett antal affärer gav jag upp. Sådant går inte att köpa. Man måste köpa en ny kudde. Överdrag, och särskilt stora överdrag är inte något som de stora kedjorna satsar på. Om man säger så. Hur är det nu med miljöprofilen hos de här stora kedjorna? Hur hållbart är det att köpa nya kuddar hela tiden?

Nåväl. Efter överläggningar med modern fick jag höra att han även skulle få ett nytt handfat och nog behövde en ny tvålkopp. Ok, vidare i shoppingäventyret. Jag blir alltid lite illa till mods vid de där hyllorna som tycker att man ska köpa ny tvålkopp/tandborstmugg/tvålpump/toaborste i nytt, matchande utförande varje säsong. Slog iallafall till på en lagom manlig variant av tvålkopp (med matchande tandborstmugg minsann) och kräktes lite på mig själv samtidigt. Försökte gottgöra det hela med att det inte var till mig, att det är något han behöver osv.

Och vad händer?

Han tappar skiten det första han gör så att den går sönder.

Snacka om onödig konsumtion.

Bittert.

måndag 27 april 2009

Linssoppa goes India

Ikväll när jag kom hem vrålhungrig blev det ett litet hopkok. Att laga mat på rester är väl bland det trendigaste man kan göra just nu så jag försökte känna mig riktigt hipp.

Först fräste jag curry och spiskummin i olja och smör. Sen i med en liten portion av linssoppan jag gjorde igår tillsammans med en deciliter överblivet ris. Toppade med en klick matyoghurt med passerat datum.

Så enkelt. Så gott.

Klipp upp tuben

I vår familj klipper vi alltid av tandkrämstuben på mitten när det inte går att trycka ut mer kräm genom hålet. Varje gång blir jag lika förvånad över hur mycket som är kvar. Ofta räcker det i minst en vecka till. Då förfäras jag lite över tanken på hur mycket tandkräm som tillverkas helt i onödan (med allt vad det innebär av förbrukning av energi, vatten och kemikalier), som bara kastas bort när det inte går att få ut mer.

Samma sak gäller såklart för andra krämer, såsom Idomin och hand- och ansiktskrämer.

söndag 26 april 2009

Linssoppa

Mycket soppor blir det. Jag har fortfarande för få recept på klimatsmart mat. Ikväll har jag kokat en omgång linssoppa, från världens enklaste recept som jag fått av moster B.

Koka 2 dl röda linser och 7,5-8 dl vatten med buljongtärning och lagerblad ca 10 minuter.
Smaka av med balsamvinäger, cayennepeppar och tomatpuré.
Klart!

Ett annat säkert kort är ärtsoppa. Men det måste gå att göra andra saker än soppor. En lins- eller bönbiff att lägga på grillen? Nån snabb sås till pasta?

Livet är underbart

Jag är uppfylld av tacksamhet och glädje. Det har varit en på alla sätt fantastisk helg. Världen är så otroligt vacker. Jag är omgiven av underbara människor, familj, släkt och vänner som betyder mycket för mig och inga nya elaka sjukdomar har drabbat oss på länge nu.

Just nu är det som att allt händer samtidigt. Tulpaner, vitsippor, björkar, syrener allt slår ut nu. Igår när jag cyklade genom Slottsskogen ringlade köerna långa till glasskioskerna och röken låg tung från alla grillar. Varenda gräsplätt och parkbänk var upptagen av göteborgare som ville umgås och njuta av dagen.

Vi har hunnit få mycket gjort i kolonin. Potatis- och grönsakslandet är förberett. Vännen S ska komma och hjälpa oss att anlägga ett örtaland. Komposthögar är omgrävda och utgrävda. Oändliga mängder ogräs har rensats från de gamla rabatterna.

Familjen har fått en överdos av frisk luft och hårt kroppsarbete, så ikväll är vi ett trött gäng. En behaglig trötthet.

fredag 24 april 2009

Mitt i livet

Denna eftermiddag hade jag det stora nöjet att dela med fyra fantastiska flickor mellan tre och sju år. Så mycket känslor, kärlek, skratt, kaos. Livet i koncentrat.

Barnen var dels mina egna och dels grannflickorna som vi träffar så mycket så att de nästan är en del av familjen. Detta gör också att barnen känner varandra så otroligt väl att de vet precis vad som behövs för att göra någon annan vansinnig. Eller glad. Eller ledsen. Som syskon.

Vi var ute i stugan och trots att det inte handlade om många timmar så hann det hända så otroligt mycket. Allergichock utan medicin på plats (fick lämna alla barnen och springa hem och hämta). Bajsolycka. Småskador i mängder, trösta och plåstra. Toalettbesök. Bråk och kiv.

Det var liksom inte värt att försöka komma igång med något eget trädgårdsarbete.

torsdag 23 april 2009

Ledig fredag

Jag har länge jobbat deltid för att få mer tid med barnen och en allmän balans i livet (som ju faktiskt innehåller så mycket mer än arbete!). Nu när maken blivit uppsagd är detta inte aktuellt längre. Jag kan inte riktigt motivera det "praktiskt" och sen är det svårt att veta hur mycket pengar han kommer att få ut och hur länge det dröjer innan a-kassan börjar komma.

Jag är inte helt nöjd med detta då jag inte alls har lust att jobba heltid. Jag har världens goaste tjejer och vill inte vara borta från dem ännu mer än vad jag redan är. Jag håller tummarna att det snart löser sig med makens jobb så att jag kan gå ner lite i arbetstid igen.

Imorgon har jag i alla fall min sista lediga fredag för den här gången. Oj, vad jag ska njuta.

Vädret verkar ju bli helt okej.

Besvikelse

Idag var jag på föredrag om ett nytt (webbaserat) verktyg för att beräkna ett hushålls eller en individs miljöpåverkan i form av energi, kol och kväve. Det är ett helt gäng forskare från KTH i Stockholm och Centrum för konsumtionsvetenskap i Göteborg som slagit sina kloka huvuden ihop i ett par år. Och med tanke på det så måste jag säga att det var en besvikelse. Det dom kommit fram till hade jag kunnat fixa själv om jag fått några veckor på mig. Känns det som.

Verktyget heter EcoRunner (tänk PriceRunner fast för miljön var deras förklaring till namnet) och innehåller två delar.

I EcoRunner-total matar man in sina kostnader för Hem & Boende, Inköp, Transporter och Fritid och så används SCBs statistik för att beräkna miljöpåverkan. Allt bygger alltså på generella siffror. För mig blir ett sånt verktyg helt ointressant. Jag vill ha mer detaljer.

Det fanns en femte flik att fylla i också och den handlade om kompensationsåtgärder. Där kunde man till exempel få avdrag om man köpte utsläppsrätter (helt ointressant i denna lågkonjunktur när det finns utsläppsrätter i överflöd), planterade träd (vad nu det innebär, vem vet att trädet står kvar om två år...) eller köper etanol (vadå etanol? Fin-etanol eller ful-etanol?).

Nä, det här köper jag inte!

Den andra delen hette EcoRunner-köp. I den kommer det att finnas livscykeldata för olika livsmedel, där man kan jämföra miljöpåverkan från en tomat från Spanien med en från Sverige. Detta kan möjligen bli det intressanta, att enkelt kunna se vilken av två jämförbara produkter som är bättre.

Nu är det på plats att tillägga att verktyget fortfarande är under utveckling. Just nu testar ett antal hushåll i Göteborg och Karlstad det och kommer att kunna lämna kommentarer i två omgångar. Så det är möjligt att den version som till slut släpps för allmänheten kommer att vara betydligt bättre än den som presenterades idag. Låt oss hoppas.

Grejen är att jag tror att det är såna som jag som är intresserade av ett sånt här verktyg, nördarna som vill ha koll på sin miljöpåverkan och då är detta inte tillräckligt bra. Kanske är detta det bäst möjliga som går att göra idag, men då är frågan om man inte istället ska låta bli.

onsdag 22 april 2009

Kan direkt feedback påverka hushållens konsumtionsbeteende?

Imorgon ska jag gå på ett intressant seminarium på Handelshögskolan här i Göteborg.

Projektet som ska presenteras har tagit fram ett interaktivt verktyg som visar den direkta och den indirekta omsättningen av energi, koldioxid och kväveoxid för en individs/ett hushålls konsumtion av varor och tjänster. Det låter som något som är helt i linje med mitt experiment.

Förhoppningsvis ska jag få svar på den spännande frågan:
Kan ökad kunskap och direkt feedback om de globala metaboliska konsekvenserna av konsumtion bidra till ett mer hållbart konsumtionsbeteende som minskar miljöpåverkan?

Ibland brister det

Idag har jag varit i Stockholm för ett möte och en presentation. Båda dessa krävde en hel del planering och förberedelser utöver det vanliga. Jag lyckades få med mig allt utom pinkoden till jobbets Internet-modem. Det är jag faktiskt nöjd med, för den gick ju enkelt att få via sms.

På hemmafronten krävde denna resa att jag fick åka hem till snälla mamma och hennes snälla sambo och natta barnen igår. Även detta en planering lite utöver det vanliga. Men jag tror att det även där har funkat bra.

Vad som däremot sket sig var att jag helt missade att ta med mig vattenflaska, frukt, macka m.m. för att överleva denna dag utan att behöva handla. Det är bara att erkänna att min hjärnkapacitet inte räckte till till fullo där. Och det är också bara ett erkänna att det krävs lite planering för att klara av att köpstoppa.

tisdag 21 april 2009

Färga om skor

När jag gifte mig för snart fyra år sedan köpte jag ett par riktigt sköna skor. Vita sidenpumps. (Låter helt sjukt jag vet, men även en miljönörd som jag måste ju vara tjusig ibland)

Efter vår fest var de rejält skitiga och hade fläckar av både det ena och andra. Efter en kemtvätt har de överlevt två, tre bröllop till men efter kollegan D´s vilda bröllopsfest i höstas ser de ut som skit igen.

Nu har jag lämnat in dem för omfärgning. Så himla fiffigt! För ett par, trehundra kronor får jag dem färgade i svart och kommer att kunna använda dem igen. Och igen. Och igen.

måndag 20 april 2009

Presentdilemma

En kär vän ska gifta sig i sommar. Faktiskt den person som sammanförde mig med min älskade man, så han betyder mycket för oss. Sannolikheten att han läser denna blogg är dock obefintlig så jag vågar skriva om mitt presentdilemma.

De önskar sig inga presenter, liksom alla andra som gifter sig idag så har de väl redan dubbel uppsättning av allt husgeråd. Däremot önskar de sig bidrag till sin bröllopsresa. Till Maldiverna. Eller nåt annat lågt liggande ö-land.

Det bär mig dock emot. Det är faktiskt helt omöjligt för mig att ge dem bidrag till den resan.

Vad göra?

Jag har själv dessa två tankar:
1, Klimatkompensera deras flygresa
2, Hitta på en annan present, kanske en upplevelse eller annat klimatsmart.

Vad tycker ni?

Vad är okej att göra (och inte göra) när någon gifter sig och har lämnat tydliga önskemål?

fredag 17 april 2009

Nöjd konsument av tjänster

Nu har Nils från Bikelife varit här och fixat min punka. Vilken ängel! Jag tycker fortfarande att det är världens bästa affärsidé att åka ut till cyklister och fixa punka och allmän service på plats, där man är (till exempel på jobbet).

Och så har jag hämtat ut mina byxor. Bra service! När jag lämnade in dem och sa att jag behövde en ny dragkedja så tittade hon lite och kom fram till att det kanske gick att bara byta själva dragkedjehållaren. Och så blev det. Vilket var mycket billigare och dessutom blev snyggare (hon hade ingen Fjällrävengrön dragkedja att sätta i). Sånt gillar jag!

Nä, nu ska jag ut och leva koloniliv över helgen. Totalt skärmfritt!

Internationell fossilskatt

Äntligen kanske det kan bli lite snack om en internationell fossilskatt.

Sasja Beslik från Banco Fonder (denna underbara människa - blivande finansminster??) och miljöpartiets Maria Wetterstrand har skrivit en debattartikel i Dagens Industri om att en internationell fossilskatt vore mycket bättre än systemet med handel med utsläppsrätter. Läs den, den är inte lång!

Jag när en dröm att Köpenhamnsmötet i december skulle kunna handla om vettiga styrmedel för att minska utsläppen, snarare än abstrakta målnivåer och tidsplaner. Och ett av de allra vettigaste styrmedlen borde sannolikt vara en skatt på själva utvinningen av kol och olja. Eftersom det är det vi vill styra, så är det där skatten ska vara tycker jag.

Vilken politiker tar tag i detta?

torsdag 16 april 2009

Mjölken och osten

Som jag konstaterat tidigare och skrivit om här och här så är min konsumtion av mejeriprodukter en stor klimatbov. Nu får jag detta också bekräftat i detta reportage från Ställ om.

En liter mjölk orsakar alltså utsläpp på ett kg koldioxid. Och det oavsett om det är ful-mjölk eller ekologisk. Det är mycket. Särskilt med tanke på att genomsnittssvensken konsumerar 500 liter mjölk (om man räknar om alla olika mejeriprodukter till mjölk). Det innebär ett halvt ton koldioxid. Bara från mejeriprodukter. Och vi ska ner till 1,5-2 ton totalt per person i en hållbar värld.

Vem har pratat om det här tidigare? Att vi behöver minska konsumtionen av mejeriprodukter så radikalt!

Hade jag aktier i Arla så skulle jag nog sälja dem nu.

På tal om Arla så är det faktiskt ett litet lustigt sammanträffande att jag igår försökte skicka en fråga till dem (men webformuläret låste sig så jag tror aldrig att det gick iväg) där jag just frågade om det är någon stor skillnad i koldioxidutsläpp mellan konventionell och ekologisk mjölk.

Förresten gör jag ju mitt lilla försök att minska mjölkkonsumtionen, genom att sluta med mjölk i téet. Men det går sådär. På jobbet där det inte finns någon mjölk så pinar jag i mig téet, trots att det inte smakar nåt vidare. Men hemma kan jag inte låta bli att ta den där lilla mjölkskvätten, som får det att bli så gott. Få se om detta reportage kan inspirera mig att försöka ytterligare.



Tipstack till Köpstopp, miljötänk och andra nya vanor

onsdag 15 april 2009

Mera laga och fixa

Idag har jag testat ytterligare en av alla dessa verkstäder som utför diverse lagningsarbeten på kläder, skor, väskor.

Denna gång var det skomakaren på Kapellplatsen/Landala Torg som blev utsatt för mina Fjällrävenbyxor som länge behövt en ny dragkedja. På fredag får jag hämta ut dem, då får vi se hur det blev.

Va f-n

Kom ut till cykeln efter jobbet, precis som vanligt. Skulle få min sköna avkopplande cykeltur hem, precis som vanligt. Men, framdäcket var inte som vanligt. Helt platt. Jag som inte haft punka på 20 år! Varför just nu? Hur gör man när man får punka?

Jag kanske måste ringa Bikelife.

På tal om cykel, så tror jag inte att jag tipsat/påmint om Cykelreseplaneraren, det utmärkta verktyget för oss som bor i Göteborg. Jag glömmer ibland bort den, men helt plötsligt ska jag någonstans och är osäker på vägen och hur lång tid det tar. Då blir jag så glad över att Cykelreseplaneraren finns.

Goda nyheter om Västlänken

GP skriver idag att Annelie Hulthén m.fl. i kommunstyrelsen nu är beredda att gå in med medfinansiering av Västlänken.

Äntligen!

Tack!

Nu ska vi bara få politikerna att förstå att med Västlänken och trängselavgifter så behövs inte Marieholmstunneln.

tisdag 14 april 2009

Tryck på för fjärrvärme märkt med Bra Miljöval

Ikväll har jag varit inne på Göteborg Energis kundtjänst och skickat en fråga till dem om när det kan bli möjligt att välja fjärrvärme märkt med Bra Miljöval.

En gång lärde jag mig att tre personer som kommer in i en butik och efterfrågar en och samma vara (till exempel ekologisk mjölk) betraktas som en folkstorm. Så om (minst) två göteborgare till följer mitt exempel så har vi startat en folkstorm på Göteborg Energi och då kanske det snart blir möjligt att välja klimatneutral fjärrvärme i Göteborg.

Och så hoppas jag att det kan startas folkstormar även i andra städer.

Engelsmännen och biobränslena

I Storbritannien tar de seriöst på det här med biobränslen. För ett år sedan infördes vad som kallas "the Renewable Transport Fuel Obligations Order", RTFO. Alltså en lagstiftning som säkerställer att alla bränsleleverantörer säljer en viss andel biodrivmedel. Men det ska inte vara vilka biobränslen som helst, utan de ska hålla hög nivå både vad gäller olika hållbarhetskriterier och verklig koldioxidbesparing.

Till en början var ambitionen hög, men sedan man undersökt risken för negativa konsekvenser som en följd av förändrad markanvändning sänktes ambitionsnivån något.

För att en bränsleleverantör ska få "räkna in" det sålda biobränslet måste det finnas en koldioxid- och hållbarhetsrapport för just det aktuella bränslet. Denna rapport ska omfatta ursprungsland, hållbarhet ur ett brett perspektiv och en beskrivning av de minskade koldioxidutsläppen ur ett livscykelperspektiv av detta bränsle jämfört med det fossila det ersätter.

Efterlevnaden av RTFO kontrolleras av RFA "The Renewable Fuels Agency" som utförligt berättar på sin hemsida hur det går. Där kan man följa hur stor andel av de sålda biobränslena som klarar hållbarhetskraven, och även resultaten för de enskilda bränslebolagen.

Så här står det bland annat i en rapport som täcker perioden april 2008-jan 2009:
  • Over the nine month period, 18% of biofuels met an environmental standard, compared to a target of 30%.
  • 99% of the fuel reported as coming from UK feedstocks met environmental sustainability standards.
  • Greenhouse gas savings of 46% were achieved against a Government target of 40%.
Det är alltså sisådär med den miljömässiga hållbarheten hos det importerade bränslet, men bättre än målsättning när det gäller minskade koldioxidutsläpp.

Man kan också läsa hur respektive bolag klarar sig, vilket är lysande konsumentinformation måste jag säga!

ConocoPhillips, Ineos, Mabanaft and Prax are exceeding the current environmental sustainability target. Several companies (Chevron, Murco, and Topaz) have not reported any biofuels meeting the qualifying environmental standard, and Esso have reported less than 0.5% of their biofuels meeting a qualifying environmental standard.

måndag 13 april 2009

Tillbaka i civilisationen

Så är vi tillbaka i lägenheten efter fyra dagar ute i stugan. Tänk att det går att känna sig instängd på 75 kvadratmeter, när stugan bara är på 15! Utomhus är så otroligt nära när vi är i stugan och vi är verkligen ute i princip varje vaken minut. Jag behöver inget annat! Trots att vi hör spårvagnar och bilar och det går förbi människor utanför staketet hela dagarna så lever jag där i min lilla bubbla, helt avskuren från omvärlden känns det som. Mitt i civilisationen men samtidigt så långt ifrån den.

Helt nöjd och tillfreds.

torsdag 9 april 2009

Vad jag önskar mig i mitt påskägg

Finfina melodier, orkesterpop och soul. Att dansa in våren till.

http://www.monttmardie.com/
Lyssna här

(Utsläppen från en cd-skiva är cirka 3,5 kg)

onsdag 8 april 2009

Klimatsmart påsk

Imorgon är det skärtorsdag och en lång härlig helg börjar. Förhoppningsvis flyttar vi ut till landet. Det vill säga promenerar de trehundra metrarna ut till kolonistugan. Det är frihet för mig. Att inte behöva packa in barn, mat och packning i en bil, köa ut ur stan och sedan sitta och köra tio mil till nån enskild stuga långt bort från familj och vänner.

Men jag vet inte hur man lägger upp en klimatsmart påskmeny. Ägg, potatis (och ganska mycket godis) har vi beställt från Hedenborgs. Laxen ligger gravad och klar i kylskåpet (tyvärr av icke KRAV-märkt odlad lax). Undrar om det går att hitta nån KRAV-märkt sillburk på Konsum?

Hade jag varit köttätare hade det väl blivit lamm kanske.

Vad har man mer på påskbordet? Och vad väljer man om man vill välja klimatsmart?

tisdag 7 april 2009

Spretigt

Fick en hälsning i kommentarerna av Karin, som också skrivit ett inlägg på sin blogg om vilka tankar min blogg väckt hos henne. Måste erkänna att det var både smickrande och skrämmande. Skrämmande för att det betyder att det finns några därute som läser och bryr sig och för att jag inte har någon beredskap för det. Funderar titt som tätt på varför jag skriver, vad jag vill med bloggen osv.

Jag skulle gissa att den här bloggen skulle vara en mardröm för en PR-strateg.

Ska jag inspirera, provocera, skuldbelägga eller bara redovisa resultaten från experimentet (som jag ju gör för att jag själv är så nyfiken på hur stora mina utsläpp är)?

Och vad gör jag egentligen? Det går liksom inte att ringa in med några korta ord. Det är klimatbantning, köpstopp, frivillig enkelhet och allmänt miljötänk i en vild blandning med familjeliv och vardagsbetraktelser.

Ska jag fördjupa mig i tekniska, vetenskapliga funderingar kring livscykelanalyser, beräkningsmetoder, systemgränser och allokeringar? Eller ska jag (fortsätta) med den ganska icke-vetenskapliga inriktningen?

Jag har faktiskt ingen aning.

Det får bli som det blir.

Resultaten för mars månad

Alla mina kvitton för mars ligger i en hög och stirrar på mig. Jag är nyfiken på utsläppen, men samtidigt ska jag erkänna att jag ledsnat lite på mitt "verktyg". Det är för trubbigt och tar för lite hänsyn till sådant jag tycker är viktigt (ekologiskt, säsong, närodlat) så därför tar det emot lite. Eventuellt har jag ett nytt sätt att räkna på gång, så det lutar åt att jag avvaktar lite tills jag vet mer om det.

Idag har det varit lite upp och ner i familjen, en födelsedag och en uppsägning. Glädje och sorg ligger ju ofta nära varandra. Så kändes det verkligen idag.

måndag 6 april 2009

Lunchbetraktelser

Idag tog jag med mig min lunchlåda och cyklade ner till mitt förra jobb. Följde med de gamla arbetskamraterna över till lunchrummet och värmde maten i mikron. Precis som i gamla tider. Super-trevligt.

Jag är normalt sett usel på att hålla kontakten med personer som tillhör dåtiden i mitt liv, så detta var verkligen något att klappa mig själv på axeln för. En väldigt enkel sak men som betydde mycket. Både för mig och (hoppas jag) för dem jag hälsade på. Det är så lätt att tappa kontakten, men egentligen minst lika lätt att behålla den.

På väg tillbaka till jobbet skulle jag köpa en present till grannflickan som fyller år idag. Det blev en sommarklänning i eko-bomull. Det fanns en massa fint. Det var verkligen en utmaning att gå där och inte falla för nåt nytt fräscht till den egna vårgarderoben. Frestelserna finns överallt, det gäller att minimera tillfällena att utsätta sig för dem.

Samtidigt som jag lockas av allt det fina, mår jag ofta lite illa när jag är inne hos någon av de stora klädkedjorna. Medvetenheten om miljökonsekvenserna av bomullsodlingen, arbetsförhållandena för de som arbetar med odlingen och produktionen av plagget, kemikalierna som tyget dränks i osv. Och så allt detta överflöd, plagg efter plagg, modell efter modell i långa rader. Var är hållbarheten, måttfullheten?

Hurra det är påsklov!

Vilket innebär att trafiken flyter och luften är något mindre hälsoskadlig än vanligt.

söndag 5 april 2009

Den där Marit

Hade inte tänkt ödsla energi på att skriva om Marit Paulsens nya tokerier. Men nu kan jag ändå inte låta bli.

Som jag har uppfattat det tycker hon inte att vi ska sträva efter och stödja ekologiskt jordbruk för att det ger lägre avkastning. Något vi inte kan tillåta oss med en växande befolkning och klimatförändringar m.m.

Sånt stolleri. Man tror ju inte att det är sant. Jag skulle kunna sitta hela natten och skriva argument till varför jag tycker att hon är fel ute, här är några som jag brukar hålla mig till när det stormar.

- Hunger i vissa delar av världen beror till stor utsträckning på felaktig fördelning av resurser, inte på att det är brist på mat. Maten finns alltså, men de fattiga har inte råd att köpa den. Det problemet löser man inte genom att äta konventionellt odlad mat, däremot kan rättvisemärkta livsmedel vara en liten pusselbit av lösningen.
- I Sverige går 75 procent av odlingsmarken till köttkonsumtion, så med minskat köttätande kan vi mätta en massa fler munnar. Liknande procentuella arealer gäller säkert i fler länder.
- Vi odlar tobak på en massa platser i världen där vi i stället borde odla mat.
- Vi odlar blommor på en massa platser i världen där vi istället borde odla mat.
- Då det är mycket energikrävande att framställa konstgödsel spär konventionell odling på växthuseffekten. Vi kommer heller inte i framtiden att ha tillgång till all den billiga fossila energi som krävs för att upprätthålla denna odling.

osv osv

Men nu måste jag gå och sova.

Överge inte eko-maten!

fredag 3 april 2009

Hur man får råd att äta bra

Det är många som kommenterat den nya rapporten från Statens folkhälsoinstitut om att hållbara matvanor inte behöver vara dyrare. Bland annat Johan på Ecoprofile och Saltå Kvarn-bloggen.

Jag skulle vilja tillägga att det val vi gjort i familjen detta år att inte äta ute annat än i absoluta nödfall har frigjort en massa pengar som vi kan använda till att köpa fin mat för. Visst händer det att vi köper en påse chips och vi är ganska stora konsumenter av vin och mörk choklad, men vi försöker alltid välja bra kvalitet på det vi köper och har inga problem att hitta pengar till det.

Så det är mitt tips; skippa puben, McDonalds, utelunchen och fina restaurangbesöket och lägg pengarna på fina råvaror att laga mat med hemma.

(Nu kanske någon vill hoppa på mig och säga att det är mer energieffektivt att äta ute och detta är jag mycket väl medveten om. Men med Bra Miljövalmärkt el hemma och de andra fördelarna med att köpa och laga sin egen mat kan jag försvara mitt val.)

Fler som nobbar överkonsumtion

Det är fler och fler som funderar över sin onödiga konsumtion och testar olika varianter av köpstopp. En liten folkrörelse har det blivit.

Det senaste exemplet hittade jag via 365 saker, där Damon Rasti berättar att han och hans kompis ska ha en köpfri månad. Damon bloggar också om detta på sin egen blogg och verkar ha haft det ganska svårt så här inledningsvis.

Jag önskar honom och hans kompis lycka till och hoppas att fler hakar på.

torsdag 2 april 2009

Energimärkningen revideras

Den numera välkända A-G skalan på kylskåp, frysar m.m. har ju känts lite utspelad på sista tiden när i princip alla produkter klarar av A-kraven. Nu kommer systemet att utvecklas och kompletteras med A-20%, A-40% osv för de produkter som är 20 och 40 procent mer energieffektiva än en A-produkt. Låter som en väldigt bra utveckling tycker jag. Allt som gör det enklare att vara en miljösmart konsument uppmuntras.

Här kan man läsa mer.

I fortsättningen kommer även vinkylar att märkas...

onsdag 1 april 2009

Laga saker

Jag har skaffat mig en ny hobby. Att laga saker. Eller rättare sagt att hitta andra som kan laga mina saker. När man börjar kolla så är det faktiskt så att det finns en skräddare i nästan varje gathörn. Jag kommer att försöka testa mig runt hos så många som möjligt för att få ett hum om vad de kan och vilken servicenivå de har.

Började med att gå med min väska till lilla skomakaren på Mariaplan, som tidigare har varit behjälpliga med (gratis) att nita ett skärp som gått sönder. Han kunde fixa det trasiga axelbandet, men dragkedjan däremot skulle han inte klara sa han. Men jag gav inte upp. Min mamma har en skräddare/skomakare på Nordhemsgatan, som hon brukar anlita, så nu har hon tagit med väskan dit. Det blir intressant att se om de klarar utmaningen.

Nästa projekt var min gamla Fjällräven-jacka som jag använder dagligen, året om när jag cyklar till jobbet. För ganska länge sen gick snodden i huvan sönder. Ingen katastrof rent funktionsmässigt, men det har sett lite trist ut. Så idag lämnade jag in den på Fast skomakeri på Aschebergsgatan. Han skulle fixa det för 50 kr till imorgon! Helt otroligt.

När vi köpte vår kolonistuga så lämnade förra ägaren kvar en skottkärra. Problemet var att däcket saknade luft. I två somrar har vi kört omkring på fälgen. Inte ultimat. Vi hade säkert kunnat köpa ett nytt däck, men det har liksom inte blivit av. Och en ny skottkärra har verkligen inte känts lockande. Så häromdagen skulle maken ändå förbi däckverkstaden med en jobb-bil och passade på att ta med däcket. För 170 kronor så har vi ett däck som är som nytt. Lagom till kolonisäsongen. Suveränt.

Till sist så har vi ett par ärvda teakfåtöljer som då och då de senaste åren har agerat studsmatta åt barnen. Det klarade inte de gamla gummiresårerna, så de gick av helt enkelt. Nu har vi beställt nya sadelgjordar hos en tapetserare.

Jag blir alldeles glad och upprymd av att laga och fixa sånt vi har, istället för att slänga och köpa nytt. Det kan rekommenderas!

Mer om mat

Sista dagarna har både I elfte timmen och Ekognista haft blogginlägg på mat-tema, och eftersom båda var så himla bra vill jag gärna lyfta dem här. Och även passa på att ta med ett några veckor gammalt från MiljöBloggAktuellt.

I elfte timmens inlägg handlar om all mat vi slänger. Jag tror precis som Stephan att om maten var betydligt dyrare så skulle vi vara mer varsamma med den. Bland annat skriver han:

"All slängd mat har ju skapats i onödan. Och inte nog med att den har skapats den har även fraktats och paketerats för att sedan köpas för dyra pengar men därefter kastas utan att användas."


Tänk om fler tänkte på detta lite oftare!

Ekognista skriver istället om E-nummer och vilka olika tillsatser som tillåts i KRAV-märkt mat. En riktigt ambitiös och lärorik genomgång.

När vi åkte tåg upp till Stockholm häromveckan så hade vi köpt små portionsförpackade yoghurtar till barnen. Vi började prata om att när vi var små så var man alltid tvungen att skaka sådana innan man öppnade dem, för annars var de liksom vattninga på ytan och allt det goda låg i bottnen. Så är det inte längre. Nu måste det vara nån tillsats som gör att de inte skiktar sig. Med undantag för de KRAV-märkta som fortfarande behöver skakas!

MiljöBloggAktuellt har en lång genomgång av smör och margarin. Bland annat lärde jag mig att vegetabiliska alternativ alltid är bättre ur klimatsynpunkt än animaliska. Rätt logiskt när man tänker efter. Tyvärr är jag smakmässigt helt såld på smör och bregott så jag kommer nog att ha svårt att byta ut dem mot något klimatsmartare i första taget.

Mungbönsgroddar

Så här års kan jag tycka att det är svårt att på ett vettigt sätt få i mig tillräckligt med färska grönsaker. För att motverka detta försöker jag få in en ny rutin, att grodda mungbönor. Kräver lite pyssel men jäklar vad gott det blir. Mungbönorna köper jag från Saltå Kvarn och följer instruktionen på paketet vid groddningen.

Groddarna är fiberrika, rika på c- och e-vitamin samt kan enligt den fina tjänsten miljömat vara ett energisnålt sätt att få i sig färska grönsaker vintertid.