lördag 14 mars 2009

Sammanställning februari (äntligen)

Tiderna förändras. En gång i tiden var det krogen och party som gällde på fredagskvällar. Ikväll har jag räknat koldioxidutsläpp från min konsumtion i februari. Patetiskt?

Nä, riktigt så illa är det faktiskt inte. Vi har varit hemma hos kära vänner och ätit tacos och haft mycket trevligt. Men barnen behövde hem och i säng, så då blev det tid till sammanställningen av februari som hängt över mig i två veckor nu. Skönt.

Mat/dryck: 74,5 kg
Utemåltider och alkoholhaltiga drycker: 13,4 kg
Förbrukningsmaterial (inkl hälsa och sjukvård): 6,3 kg
Övrig konsumtion: 0,2 kg

Totalt: 94,4 kg

Topp fem denna månad liknar i mångt och mycket förra månaden:
Bananer 10,3 kg
Citrusfrukter 7,8 kg
Vin 7,5 kg
Ost 6,5 kg
Torskfisk, färsk och beredd 6,2 kg

Intressant.

Torsk åt vi vid tre tillfällen. En gång köpte vi färdig panerad torsk och de andra två var det torskblock som vi gjorde egna fiskpinnar av. (KRAV-märkt torsk, självklart) Tre måltider som leder till så pass stora utsläpp.

Bananer har vi handlat för knappt 120 kronor. Jag vet inte vad en "normal" barnfamilj har för banankonto, men så himla mycket känns det inte.

Vad är det i torsk- och bananproduktionen som gör dem så koldioxidintensiva?

1 kommentar:

  1. hmm, skulle tro att vårt banankonto ligger på ca 100 kr i månaden, beroende på kilopriset såklart.
    Men är det då bara själva produktionen av bananerna så ligger så högt? tillkommer dessutom frakt från andra sidan jorden? Då är det kanske inte så bra att välja bananer? men tyvärr är det min favoritfrukt. Och bättre äta frukt än kött eller?

    SvaraRadera