torsdag 16 april 2009

Mjölken och osten

Som jag konstaterat tidigare och skrivit om här och här så är min konsumtion av mejeriprodukter en stor klimatbov. Nu får jag detta också bekräftat i detta reportage från Ställ om.

En liter mjölk orsakar alltså utsläpp på ett kg koldioxid. Och det oavsett om det är ful-mjölk eller ekologisk. Det är mycket. Särskilt med tanke på att genomsnittssvensken konsumerar 500 liter mjölk (om man räknar om alla olika mejeriprodukter till mjölk). Det innebär ett halvt ton koldioxid. Bara från mejeriprodukter. Och vi ska ner till 1,5-2 ton totalt per person i en hållbar värld.

Vem har pratat om det här tidigare? Att vi behöver minska konsumtionen av mejeriprodukter så radikalt!

Hade jag aktier i Arla så skulle jag nog sälja dem nu.

På tal om Arla så är det faktiskt ett litet lustigt sammanträffande att jag igår försökte skicka en fråga till dem (men webformuläret låste sig så jag tror aldrig att det gick iväg) där jag just frågade om det är någon stor skillnad i koldioxidutsläpp mellan konventionell och ekologisk mjölk.

Förresten gör jag ju mitt lilla försök att minska mjölkkonsumtionen, genom att sluta med mjölk i téet. Men det går sådär. På jobbet där det inte finns någon mjölk så pinar jag i mig téet, trots att det inte smakar nåt vidare. Men hemma kan jag inte låta bli att ta den där lilla mjölkskvätten, som får det att bli så gott. Få se om detta reportage kan inspirera mig att försöka ytterligare.Tipstack till Köpstopp, miljötänk och andra nya vanor

4 kommentarer:

 1. Är då soja eller havre produkter klimatvänligare? Har du nån aning om det? eller var man kan läsa om det? Med 3 laktosintoleranta i familjen går det inte åt 500 l mjölprodukter per år, men nog skulle vi kunna minska ännu mer genom att tex laga mat med havremjölk eller äta sojayoughurt. Men det är dyrare så jag skulle nog först vilja veta om det verkligen blir miljövänligare.

  SvaraRadera
 2. Min gissning är absolut att havreprodukter är bättre. Men jag har inga siffror på det.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker inte att du ska känna dåligt samvete för att du tar en skvätt mjölk i ditt té. (Undrar hur resurskrävande téet är förresten?) En deciliter i téet om dan blir knappt 40 liter per år. Viktigare är i så fall att dra ner på ostkonsumtionen.

  SvaraRadera
 4. Jo, jag inser att ostkonsumtionen också måste ner och har också ambitioner för detta. Men té dricker jag kanske fem stora koppar per dag, så det blir nog tyvärr lite mer än 40 liter... Om jag närmar mig 200 kg koldioxid "bara" för den mjölken så känns det ändå som ganska lätta 200 kg att plocka bort.

  SvaraRadera