måndag 7 september 2009

Indien

Indiens miljöminister rapporterar nu att koldioxidutsläppen från Indien kommer att mer än tredubblas de närmaste 20 åren. Men, ingen panik, tycker den indiske ministern. Utsläppen per capita är ändå så mycket lägre än i väst, så våra växande utsläpp gör inget.

Jag kan hålla med om att de växande ekonomierna inte ska behöva lida för de dumheter vi begått. Men om de själva nu släpper ut koldioxid helt obegränsat så är det ju inte bara vi som får lida, utan minst lika mycket de själva. Är det smart?

Nu vet vi ju inte att det verkligen blir så stora ökningar, men inställningen skrämmer mig och visar hur långt vi är från att begränsa de globala utsläppen.

Vilket är ett absolut måste om vi inte ska riskera att utrota hela mänskligheten.

1 kommentar:

  1. Du måste se filmen Age of Stupid! I den finns ett avsnitt om indisk företagsamhet som gör en klimatintresserad helt matt.
    22 sep visas Age of Stupid med mer än 700 visningar i 40 olika länder. Kofi Annan medverkar från New York och satellituppkoppling till alla biografer. Det går bla att stödja detta arrangemang med pengar.
    http://www.ageofstupid.net/global_premiere

    I Göteborg visas filmen på biografen Roy på Avenyn.
    http://www.ageofstupid.net/screenings/cinemas/1909

    Detta visar väl att om inte vi själva minskar våra utsläpp så kommer vi behöva arméer för att med tvång hålla nere utvecklingsländernas utsläpp. Inte så realistiskt kanske...

    SvaraRadera