onsdag 16 september 2009

Fadern, sonen och den heliga semestern

Idag rapporterar DN att turismen i framtiden kan bli den största klimatboven.

Är det någon som är förvånad?

Enligt en forskarrapport är världsturismen den snabbast växande källan till växthusgasutsläpp. Och med en ohämmad tillväxt för branschen beräknas utsläppen öka med mer än 150 procent fram till 2035.

Enligt branschens egna beräkningar kommer internationella turistresor att nästan fördubblas fram till 2020. Dessutom pekar de flesta trender mot att resmålen blir alltmer avlägsna, att man stannar borta allt kortare tid och att man bor på alltmer energislukande anläggningar.

Gud hjälpe mig!

Men hur ska då turismens utsläpp kunna minskas?

DN skriver att framåt 2030 hoppas flyget att expansionen ska kunna fortsätta med hjälp av att biobränslen lanseras i stor skala. Till detta ställer sig forskarna dock skeptiska. De har räknat på hur stora odlingar av exempelvis oljerika Jatrophaplantor som skulle behövas för att mätta flygets bränslebehov. Med dagens förbrukning skulle det krävas ett område mer än dubbelt så stort som Sverige. Och om resorna därtill skulle fördubblas fram till 2020 skulle större delen av Västeuropa gå åt.

Forskarna konstaterar att detta inte är realistiskt. Därför menar de att resmönstren måste ändras: färre långa flygresor och med längre bortovaro, fler resor med tåg och buss, mer närturism och färre turistanläggningar med stora utsläpp.

Kunde inte sagt det bättre själv!

3 kommentarer:

 1. Jag röstar för höghastighetståg ner mot kontinenten!!

  SvaraRadera
 2. Och vem är det som flyger mest? Jo, de miljöintresserade enligt en brittisk studie!!
  http://www.guardian.co.uk/environment/2008/sep/24/ethicalliving.recycling
  http://www.exeter.ac.uk/news/research/title,878,en.php

  Vet inte hur frågorna är formulerade. David Jonstad ser inkomstskillnader som orsaken.
  http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/kulturkritik/article429313/Sortering-i-klassamhallet.html

  Håller med Inte miljonär än. Gillar också höghastighetståg. Tänk britterna, de kan åka från London på morgonen och vara vid Medelhavet på eftermiddagen - med tåg. Ok, Sverige ligger längre norrut, men ändå. Tänk om svenskar och danskar hade byggt höghastighetsräls när fransmän och tyskar byggde TGV och ICE. Då hade vi också kunnat åka till Medelhavet utan att sova på tåget eller på vägen. Borde ha kunnat locka fler att ta tåget...

  SvaraRadera
 3. Ja och vilka marknadsmöjligheter det hade varit för vårt land! Bygg en bana från Oslo till göteborg och locka hit rika norrbaggar som köper grejer!

  SvaraRadera