tisdag 13 oktober 2009

Imponerande!

Britterna sluter upp kring klimatet och superhjältinnan Franny Armstrong. 41 800 privatpersoner, företag och organisationer har skrivit under 10:10-kampanjen och därmed lovat att minska sina koldioxidutsläpp med 10 procent kommande år.

Ett mycket bra initiativ. För de allra flesta är det inga svårigheter att minska utsläppen med omkring tio procent och sen kanske det går av bara farten att fortsätta minska sin miljöpåverkan både gällande klimat och andra aspekter. Och förutom att detta ger tydliga signaler till politikerna visar det också näringslivet att det finns en efterfrågan på varor och tjänster med låg miljöbelastning.

Själv skulle jag mer än gärna tillhöra en grupp eller ett nätverk som tillsammans står upp för att det är både nödvändigt och möjligt att leva med små koldioxidutsläpp. Som hjälper varandra, utmanar både sig själva och "etablissemanget" och trycker på för en kraftig omställning av samhället. För när vi som individer inte kan göra mer på egen hand kommer det att krävas tydliga åtgärder på den politiska nivån. Och än så länge känner nog inte våra politiker att det finns någon opinion för dessa nödvändiga åtgärder.

3 kommentarer:

  1. Hej länken till 10:10 fungerade inte den kanske är nedlagd, mvh

    SvaraRadera
  2. Tack för påpekandet, det är nu åtgärdat.

    SvaraRadera
  3. Intressant text från Klimataktion om hur psykologin spelar oss ett spratt när vi förnekar eller förminskar hotet om klimatförändringar. Om jag förstod dessa tankar rätt verkar de mena att om vi inte är rädda för klimathotet och erkänner den här rädslan öppet, så kommer inte någon tillräckligt stor förändring att ske.
    Fascinerande.

    "Vi lärde oss mer om försvar som psykologisk mekanism och att det är det som på kollektiv nivå gör det svårt att genomföra förändringar. Det är många som säger att de inte själva är oroliga, men säger att någon eller några i deras omgivning är det, vilket är ett sätt att förskjuta problemet till någon annan. Ju starkare försvar, desto mer har vi en tendens att falla tillbaka på gamla dåliga lösningar istället för att finna en villighet till nya vägar.

    ""Vi kan komma vidare endast genom att erkänna de känslor av rädsla och maktlöshet vi har och därifrån finna en väg att gemensamt hjälpas åt framåt. Om detta inte sker, försvåras arbetet med förändring och sker inte så snabbt som det är nödvändigt."

    "En viktig punkt som togs upp under mötet är behovet av och glädjen med att vara i olika grupper för att tillsammans hantera klimatfrågan och personliga förändringar. Det är svårt att behålla motivation och initiativ på egen hand, men tillsammans har vi större kraft."
    http://klimataktion.se/node/707

    SvaraRadera