tisdag 31 mars 2009

Elmätare

I koloniföreningen där jag är medlem mäts inte elförbrukningen för varje stuga separat, utan alla betalar "solidariskt" lika mycket. Och det är verkligen mycket! Den elkostnad vi har för vår lilla stuga på 15 kvadratmeter (2650 kr) som vi endast har tillträde till åtta av årets månader är större än elkostnaden för vår lägenhet (där vi har diskmaskin, tvättmaskin och all annan elektrisk utrustning). Till lägenheten köper vi Bra Miljövalmärkt el från Falkenberg Energi och betalade under 2008 2420 kr (beräknad årsförbrukning 2330 kWh).

Det är möjligt att vår elkonsumtion verkligen är så stor i stugan att vi betalar vår verkliga förbrukning, men detta är omöjligt att veta. För att ta reda på detta, för experimentets skull så har vi idag beställt en begagnad elmätare som vi ska sätta upp i stugan.

Det ska bli otroligt spännande och intressant. För vi har ju faktiskt bara helt värdelösa enkelglas och två gamla elelement. Dessutom ett gammalt kylskåp med ett frysfack som sett bättre dagar. Så helt klart finns effektiviserings- och besparingspotential där ute. Men det får bli om vi en dag bygger en ny stuga. Den vi har är i så dåligt skick att det inte känns som att det är värt att lägga ner nåt arbete på den.

2 kommentarer:

  1. Enligt sssb sparar man ungefär in 15-20% av elen om man har separat elmätning och betalning. Jag tycker att det borde vara en självklarhet! Bra initiativ att sätta in en egen elmätare. Ni har ju helt klart starka argument för att göra ett skifte om det visar sig att ni ligger långt under standardförbrukningen.

    SvaraRadera
  2. Oj oj oj, på kort tid har detta blivit den mest intressanta bloggen för mig! Kanske för att även jag har stuga i samma förening... :-)

    Solidariskt eller orättvist, det är frågan ja... Jag lutar åt det senare.

    Håller ni stugan uppvärmd på vår och höst så betalar ni nog inget överpris för elen, snarare tvärtom. Ser fram emot lite siffror! :-)

    Tips: kolla in den hemmagjorda luftsolfångaren som finns på en stuga i området. Mer info på anslagstavlan.

    SvaraRadera