måndag 9 november 2009

Vad är det som är viktigt?

Det kom ett inlägg på Ecoprofile häromdagen:

Var hittar jag en prioriterad (rangordnad, helst med någon typ av kvantifiering) lista över vilka miljöåtgärder man som privatperson kan göra?

Jag slängde givetvis in ett snabbt svar, utifrån mitt klimatperspektiv. Svaret blev så här:

Kul fråga. Jag skulle vilja börja med att säga att det beror på vilket utgångsläge du har. Om du bor i stan eller på landsbygd. Om du bor i villa eller lägenhet. Vad du brukar göra på semestern. Hur dina matvanor ser ut.

Om nu frågan gällde dig som individ. Kanske var du ute efter en mer generell lista. Men på grund av ovanstående är det svårt att rangordna på ett vettigt sätt. Men jag gör ett första försök ändå.

1, Sälj bilen. Cykla, åk kollektivt, gå med i en bilpool.
2, Sluta flyg på semestern.
3, Sluta ät kött och minska på mejeriprodukterna.
4, Köp Bra Miljöval-märkt el.
5, Bo litet och välisolerat.

Om du gör allt detta skulle jag säga att du ligger väldigt bra till, åtminstone när det gäller dina koldioxidutsläpp (miljö är ju som bekant så mycket annat också).

Sen är det fler som har svarat. Många kloka ord. Bland annat ett svar önskade jag att det var jag som hade skrivit. Den tog sin avstamp i det här att klimatfrågan just nu överskuggar alla andra miljöproblem på ett ganska farligt sätt. För trots min klimatångest så skräms jag nästan lika mycket av utarmningen av den biologiska mångfalden, kemikaliespridningen, utfiskningen av haven med mera, med mera.

Fast för mig hänger detta ganska mycket ihop. Om jag av klimatskäl väljer att laga mina kläder istället för att slänga och köpa nytt så är detta i högsta grad positivt för kemikaliespridningen och färskvattenanvändningen. Om jag av klimatskäl väljer att äta närodlat och vegetariskt så har det positiv effekt även på den biologiska mångfalden och utfiskningen av haven. Om jag av klimatskäl väljer att köpa Bra Miljövalmärkt el så slipper jag stödja kärnkraftsutbyggnad. Om jag av klimatskäl avstår från bil så har det positiva effekter på stadsutvecklingen. Och så där kan man hålla på.

I svaret på ovanstående fråga gavs i alla fall ett förslag på en metod man kan använda för att få en helhetsbild av sin miljöpåverkan. Förslaget var i mina ögon helt lysande och går ut på att man ska se över sin egen konsumtion av varor och tjänster och sortera upp dem i tre nivåer:
  1. Det som är nödvändigt för min överlevnad (t ex mat och husrum),
  2. sådant som jag visserligen kan klara mej utan, men som har stor betydelse för min livskvalitet (t ex rekreation, resor till vänner och bekanta, en lite finare måltid) och
  3. sådan lyx som jag egentligen klarar mej utan.
Den första ansträngningen är sedan att sätta stopp för så mycket som möjligt i kategori 3).
Nästa ansträngning är att produkt för produkt och tjänst för tjänst inom kategori 1) och 2) lära känna vilken miljöbelastning denna innebär för att sedan börja sortera ut var man borde sätta in förändringar. En del förändringar kan vara lämpligt att planera på sikt medan andra är lättare att sätta in omedelbart.

Oerhört pedagogiskt och smart sätt att tackla sin miljöpåverkan och fånga upp de stora, viktiga åtgärderna.


Tack till Magnus Billberger för idé och inspiration.

6 kommentarer:

  1. Jag gillar faktiskt din första lista bäst. Vill man veta vad som är den största klimatbelastningen, så får man svart på vitt.

    Trenivålistan är intressant, men ändå, tänk om min lyx som jag egentligen klarar mig utan (nivå 3) bara har en liten miljöbelastning (min last kanske är trisslotter eller massagebehandlingar) medan sådant som man betraktar som livskvalitet som jag känner att "jag behöver" är thailandsresor och kött varje dag?
    Men jag kanske läste för kritiskt?

    SvaraRadera
  2. När jag var i miljökonsultbranschen blev rådet ofta dubbelt: gör det som är enkelt och det som är viktigt. Dvs på ett privat plan: tycker du det är lätt att köpa KRAV-bananer, så gör det. Toppen. Men hitta ett sätt att jobba med det viktiga (bilen, köttet, boytan) också.

    SvaraRadera
  3. Jag gillar också fem i topp-listan. Fast jag vill slå ett slag för förnybar uppvärmning också. Inte alla, men flera har möjlighet att elda med ved, installera solfångare eller köpa fjärrvärme märkt Bra Miljöval. Att installera värmepump är en annan sak som minskar miljöpåverkan - speciellt i kombination med el märkt Bra Miljöval.

    SvaraRadera
  4. Karin: Problemet med min fempunktslista är att någon som tex bor på landsbygden kan invända att det inte går att leva utan bil tex. Och angående trenivålistan så visst kan det vara så att all lyx inte är miljöbelastande. Men det går alltid att problematisera, tex om du vinner på trisslotten och ska börja konsumera upp en massa pengar, då är risken att det inte är miljösnällt längre. Och om din massör använder sin lön för att flyga till Thailand, kanske det inte heller blir riktigt som du tänkt dig...

    Johan: Det där är ett ganska bra råd som väl fortfarande är giltigt i många sammanhang.

    Jonas: Jo, jag vet, jag skulle klämt in uppvärmningen också. Tack för att du lyfte det.

    SvaraRadera
  5. Möjligen kan man lägga till aktiviteten att försöka påverka (eller bli!) politiker för att införa tuffare miljölagstiftning och miljöskatter. Individuellt miljöarbete är nödvändigt men inte tillräckligt; det krävs också att samhällssystemet i stort dvs lagar, regler, incitament och skatter, verkar i samma riktning.

    SvaraRadera
  6. Tack Ulf. Det är såklart det allra bästa, men otroligt svårt att kvantifiera.

    Styrmedel är det bästa jag vet, men det är så mycket svårare än att sluta flyga.

    SvaraRadera