tisdag 24 november 2009

Vad ska vi göra med Amazonas?

Hörde på radion i morse att koldioxidhalten i atmosfären slår nya häpnadsväckande rekord.

Koldioxidhalten steg mer bara under 2008 än under hela det föregående decenniet. Siffrorna tycks ge stöd för antagandet att uppvärmningen kan komma att bli ända upp till 6 grader, vilket är det värsta scenariot i FN-organet IPCC:s långtidsprognos för resten av seklet.

Vem behöver skräckfilmer när vi lever i denna verklighet?*

Uppenbarligen är avskogningen av Amazonas och andra regnskogsområden en av de viktigaste orsakerna till den snabba ökningen. Och här står jag mig slätt. Jag vet helt enkelt för lite om orsakerna till avskogningen och vad som skulle krävas för att få stopp på detta.

När det gäller förbränningen av fossila bränslen kan jag se lösningar. Om världen bara ville så skulle man kunna bestämma sig för hur mycket fossila bränslen som får plockas upp ur jordskorpan varje år. Eller så skulle man kunna införa ransonering eller individuella utsläppsrätter. Lösningar finns alltså, även om vi är extremt långt från att införa dem.

Men vad är det som behövs för att stoppa avskogningen egentligen?

* Om du inte vet vad sex graders uppvärmning kan innebära kan du till exempel läsa om detta i Mark Lynas bok, Sex grader.

8 kommentarer:

 1. Det här med avskogningen av Amazonas är ett komplext område men just nu finns det två akuta saker som vi i väst till stor del kan påverka. Vi avverkar nämligen för att bereda plats för sockerrörsodling för produktion av etanol (alltså biobränslet) och för att odla soja som främst används som djurfoder - så vi kan äta mer kött och fortsätta köra bil.

  Bli vegan och ingen bil - det kan vi göra! Och titta på Amandas film om etanoltillverkning i Brasilien :o)Kanske en aktivitet för NF i Gbg?

  Tyvärr finns en trend i Sverige att vi matar mjölkkossar med soja. Det sker efter massiv marknadsföring från sojaproducenter såklart. Men ingen forskning visar att det är bra. Kor är gräsätare. Soja höjer inte produktionen.

  E - det finns så mycket att jobba med!

  SvaraRadera
 2. Tack Elisabeth, det var konkret och tydligt. Men jag tycker mig dra till minnes att sockerrören till etanolen odlas nån annanstans, ganska långt från Amazonas. Fast jag kanske gått i en fälla gillrad av etanollobbyn, och jag har ju mycket riktigt inte heller haft förmånen att se Amandas film. Ännu.
  Sojan däremot är väl helt given bov i dramat.
  Tillåter KRAV att man matar mjölkkossorna med soja från Brasilien? Eller kan "100 procent ekologikst" vara ett alternativ till att bli vegan?

  SvaraRadera
 3. Har inte heller hört att sockerrör odlas i fd regnskog, utan i andra delar av Brasilien. Det är möjligt att det sker en indirekt påverkan, genom att sockerrör tar yta från andra grödor som bidrar till att knuffa soja och betesmark mot regnskogen. Men då kan all markanvändning kritiseras, och dagens odlingar för drivmedel är än så länge minimal jämfört med bete/odling för foder vad jag har förstått.

  Jag skulle säga att Lotta redan undviker att hugga ner regnskog genom att äta vegetariskt. Jag skulle gissa att de tre största hoten mot regnskogen som vi kan påverka i Sverige är betesmark för köttdjur (nötkött), sojaodlingar (som oftast går till foder - nötkött) och palmolja (Indonesien/Malaysia). Palmolja finns väl i nästan all färdiglagad mat och halvfabrikat som såser, vaniljkräm, kakor, choklad, chips... Greenpeace nämner också läder - tex skoindustrin, som en aktör som påverkar Amazonas, men jag vet inte hur stor den påverkan är jämfört med kött...

  http://www.greenpeace.org/international/campaigns/forests/amazon/cattle-and-soya

  http://www.wwf.se/v/ekologiska-fotavtryck/1127730-palmolja-ett-hot-mot-regnskogen-och-orangutangen

  http://www.wwf.se/source.php/1119527/wwf-1078459-1.pdf

  WWF tycker man ska fråga om palmolja ingår i maten:
  http://www.wwf.se/v/ekologiska-fotavtryck/1127740-ekologiska-fotavtryck-sa-kan-du-hjalpa-till

  SvaraRadera
 4. Äsch, jag menar inte framtida hot, jag menar de tre största användningarna idag som bidrar till nedhuggen regnskog.

  SvaraRadera
 5. Instämmer med ovanstående. Lester Brown beskriver detta bra i Plan B.
  Köp endast svenskt naturbeteskött, dra ner på mängden. Ställ bilen. Skippa biobränslen från jordbruksmark, både sockeretanol och palmdiesel är ohållbara. Förnybar el verkar vara det enda vettiga biobränslet i större skala.

  SvaraRadera
 6. Men är det verkligen så "enkelt" som att vi i väst ska skippa brasilianskt kött och biobränslen från jordbruksmark? Jag inbillar mig att problemen i regnskogsområdena är så mycket mer komplexa och handlar om kultur, utbildning, pengar, rätt att bruka mark osv osv. Kanske krånglar jag till det i onödan.

  SvaraRadera
 7. Du har helt rätt i detta, de lokala och globala programmen för att göra så att regnskogen har större värde bevarad än nerhuggen tar fasta på dessa frågor. Exempelvis FN:s REDD "Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation in Developing Countries - is an effort to create a financial value for the carbon stored in forests, offering incentives for developing countries to reduce emissions from forested lands and invest in low-carbon paths to sustainable development." [http://www.un-redd.org/]
  Men det bästa vi kan göra för att hjälpa de här programmen bli framgångsrika är att sluta köpa produkter som driver fortsatt avverkning.

  SvaraRadera
 8. Bra svar och tankar, håller på att göra ett skolarbete om detta och det är rätt sjukt att vi i väst leker miljövänliga när vi åker på Biogas som förstör mer en vanlig bensin. hur kan FN / Europa låta detta hända? Lite mer kunskap en så har de väll får man hoppas... Vegan Idén var mycket bra framlagd. Tack för hjälpen alla.

  SvaraRadera