måndag 25 maj 2009

Nöt vs hjort

Häromdagen var Metro snälla nog att tillhandahålla ett räkneexempel som visar vilken stor skillnad det är gällande klimatpåverkan mellan nötkött och annat kött (i detta fallet vilt). Eftersom jag är vegetarian sen en herrans massa år så innehåller ju tyvärr mitt experiment inte så mycket information om kött.

Men i alla fall. Det är faktiskt helt osannolikt vilken stor skillnad det är.

Ett kg nötkött ger 17 kg CO2 medan ett kg hjortkött ger 2,5 kg CO2.

En Spagetti hjortbolognese med rotsaker ger drygt 1,1 kg CO2 medan en "vanlig nötköttsbolognese" med salladsgrönsaker ger 10,5 kg.

Vad krävs för att bryta nötköttsdominansen på de svenska middagsborden?

Alla ni som planerar en middag med spagetti och köttfärssås denna vecka, ge er själva en utmaning att hitta på ett klimatsmartare alternativ. Kanske med viltkött. Eller varför inte en helt vegetarisk sås?

1 kommentar:

  1. Bättre priser på annat kött är nog vad som behövs för att minska nötköttsätandet. Har man inte tillgång till det själv så är det förfärligt yrt i butik. Här blir det vegetarisk pastasås denna vecka och under helgen har det ätits köttsoppa på renkött. I övrigt kyckling och fisk. Faktiskt inget nötkött på en hel vecka otroligt nog.

    SvaraRadera