onsdag 24 juni 2009

Kairo

Igår var vi på en kvällsutflykt till en "sound & lightshow" vid pyramiderna. Det var sådär. Själva vitsen med pyramiderna och sphinxen är att de är fruktansvärt stora. Detta fattar man inte förrän man är framme och tar på dem. Och nu blev vi parkerade på en avsats flera hundra meter bort tyvärr.

"Behållningen" med utflykten var bussturen genom stan. Det var ingen vacker syn. Husen som inte skulle vara i närheten av att passera som bostäder i Sverige. Soporna som ligger i drivor mellan husen och används av barnen som lekplats. När de sedan eldats upp läggs askan ut och blandas med nya sopor. Smutsiga vattendrag där barnen står och fiskar. Små, små gröna plättar och någonstans här och var (oftast i anslutning till turistattraktioner) ett eller ett par träd.

Och överallt på husen de små utanpåliggande eftermonterade AC-anläggningarna, för att kyla. Vilka säkert drivs med kol- eller oljeel (vilket gör att de kommer att få det ännu varmare...). Tänk om de åtminstone kunnat driva sina AC med solceller på taken!

Från min balkong ser jag smoggen så tydligt att jag nästan kan ta på den. Trafiken pågår dygnet runt.

Det sorgliga är att de är 20-30 år efter oss i miljöfrågor. Olika regeringsrepresentanter som varit och pratat på konferensen berättar att de börjat arbeta med att begränsa utsläppen från punktkällorna. De är inte i närheten av att börja arbeta med de diffusa utsläppen alltså.

2 kommentarer:

  1. 20-30 år efter oss i miljöfrågor säger du. Men de har mindre än hälften så stora växthusgasutsläpp per skalle jämfört med oss... Slutsats?

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_greenhouse_gas_emissions_per_capita

    SvaraRadera
  2. Slutsatsen är att miljö faktiskt är väldigt mycket annat än koldioxid, tro't eller ej.

    Och en annan observation man kan göra är att det bor väldigt många människor här (tio gånger fler än i Sverige) som delar på utsläppen.

    Sen gissar jag att de har ganska mycket lägre matrelaterade koldioxidutsläpp än vad vi har.

    Kanske är det inte begränsning av växthusgasutsläppen som är det allra viktigaste här. Kanske är ökenspridningen, kemikalieanvändningen, vattenfrågan, partiklarna, bullret och avfallet viktigare.

    Det finns att jobba med om man säger så.

    SvaraRadera