torsdag 13 augusti 2009

Slå ett slag för den biologiska mångfalden

Naturskyddsföreningen i Göteborg tar sedan många år hand om Skändla äng som ligger på en så kallad skalgrusbank på Hisingen. Aktiviteterna som görs är att man åker dit på våren för fagning, ett finare ord för vårstädning. Det vi brukar göra är att räfsa, klippa bort skott av diverse buskar och så fika/grilla korv så klart. På hösten är det slåtter. Då går man och slår av det höga gräset med lie, räfsar upp det och kör iväg det på stora presenningar (detta brukar vara det mest uppskattade inslaget hos föreningens yngre medlemmar). Ibland ackompanjeras det hela av några spelmän. Mycket trevligt.

Jag är näst intill analfabet vad det gäller flora och fauna så en av de roliga sakerna med de här utflykterna är att det alltid finns några riktigt duktiga biologer med, så det går att snappa upp namnen på några rara växter, skönsjungande fåglar och nyttiga insekter.

Det allra roligaste dock är att det är ett så vansinnigt konkret tillfälle att verkligen göra något handfast för den biologiska mångfalden. Det är inte så ofta man känner så som stadsloppa.

Före vi skaffade kolonistugan försökte vi alltid följa med på såväl fagning som slåtter men de senaste åren har det blivit lite si och så med det där. Det krockar så illa med de mest intensiva perioderna i lilla koloniträdgården.

På söndag är det i alla fall dags igen, läs mer här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar