torsdag 27 augusti 2009

Klimatmärkning och personliga koldioxidkonton

Idag blir det ett inlägg som kommenterar två andra blogginlägg, som på sitt sätt hänger ihop. Vi får se om jag kan få ihop det.

Klotet hade tidigare i veckan ett program som delvis berörde det här med individuella utsläppsrätter. David Jonstad var där och pratade sig varm för det systemet, som även jag ser som väldigt intressant. Det känns hyfsat rättvist och tydligt, men har även en del problem. För att det ska bli riktigt intressant behöver det till exempel bli internationellt, annars kommer bara vi svenskar att åka till Norge eller Danmark och tanka. Typ. Och visst kan det vara krångligt och dyrt.

Men något måste ju göras. För nu är vi på väg käpprätt åt helvete. Planeten kokar och förhandlingarna i Köpenhamn verkar vara på väg att misslyckas innan de ens börjat.

Björn Carlén var väldigt mån om att värna statens intäkter från koldioxidskatten. Det kändes väl inte helt modernt. Vi är på väg mot ett samhälle där vi inte kan tillåta oss att släppa ut i princip någon koldioxid alls, då kan man inte bygga samhällsekonomin på att det ska komma intäkter från en sån skatt. Tankefel.

Ett alternativ till individuella utsläppsrätter är att sätta globala tak på vad som får utvinnas ur jordskorpan. Då kan man låta de företag som vill plocka upp fossila bränslen slåss om rätten att göra detta, i en auktion. Pengarna går till u-länder för att mildra effekterna av klimatförändringen.

Över till den andra bloggen jag vill kommentera. Till min stora glädje skrev idag EkoTänk om hur de på KRAV har resonerat kring klimatmärkning. Ett lysande inlägg som beskriver skillnaden mellan att klimatmärka produkter jämfört med att klimatmärka produktionsmetoder. Jag funderar mycket på det här med Carbon Footprints, som för mig personligen skulle underlätta livet massor. Men precis som Johan skriver har flera nackdelar.

Så här tänker jag. Om vi i framtiden (=så fort som möjligt, SENAST 2050) ska ner från 10 ton till 500 kg CO2e per person och år så kommer vi att behöva väga våra utsläpp på guldvåg. Då tror jag att det finns en vits med att stå framför en ost- eller köttbit och inse hur stora utsläppen är. Det kommer att leda oss till de bättre produkterna, med mindre utsläpp. Det handlar både om att byta till en helt annan produkt (från kött till bönor), och att byta inom produktgruppen. Ett exempel på det senare skulle kunna vara äpplen som kanske har hyfsat lika utsläpp i produktionsmetod vare sig de kommer från Sverige eller Argentina, men där det kan bli skillnad beroende på transportsätt. Kanske skulle våra svenska äpplen bli mer eftertraktade med ett sånt system?

Det finns dock många förutsättningar som måste uppfyllas för att det som är bra med Carbon Footprints ska uppfyllas. Grundläggande är att beräkningsreglerna blir bra och rätt och görs på samma sätt för äpplena, oavsett om de kommer från Sverige eller Argentina. Dessutom måste det finnas flera klimatmärkta produkter i samma kategori för att det ska bli användbart. Om bara de svenska äpplena är märkta gör det ingen nytta, för då vet vi inte om just de äpplena är bra eller dåliga ur klimatsynpunkt.

(Fast finns det märkta bananer vet vi att de är bättre än bananerna. Och kan välja äpplena istället)

I alla fall, dit jag vill komma med det här inlägget är att de här två systemen kompletterar varandra. Med individuella utsläppsrätter så kommer det att finnas användning för en klimatmärkning av produkter, för konsumenterna kommer att jaga klimatsnålaste valen. Och i själva verket kan det vara så att handel med individuella utsläppsrätter förutsätter att det finns ett system för att beräkna utsläppen från varor och tjänster så att vi vet hur mycket som ska dras från kontot när vi varit och handlat.

2 kommentarer:

  1. Ja, alltså, generellt tror jag att vi måste in i ett systemskifte. Att skifta ett system innebär att en hel kaskad med vanor måste ändras, drösar med åtgärder måste sättas in.

    Jag tror att vi måste hitta sätt att låta de som kan och vill gå före (ex Carbon Footprinting för konsumenter), men samtidigt också ge bredare lager en möjlighet att åtm bidra (produktionsmärkning). Individuella utsläppsrätter vore fenomenalt, men jagtror vi måste få några rejäla, kännbara, kriser innan det blir politiskt möjligt. Det hindrar itne att man kan jobba på att diskutera och utforma systemet.

    Ett problem till med CP, förresten, är att jag undra om det kommer att gå att hitta ett stabilt sätt att beräkna utsläppen. För det verkar som att det är många avgränsningsbeslut som är liksom värderingsstyrda. Ex: viktningen av metan varierar, vart efter vi förhandlar oss fram till hur vi ska se på dess nedbrytnignstakt i atmosfären. Till skillnad från CO2 bryts ju CH4 ned. Eller: vilken allokeringsmetod är bäst för att fördela CO2-lasten i en produktion med flera produkter; systemexpansion, ekonomisk allokering eller biologisk allokering? Åter - jag menar att man absolut ska jobba med detta, men tänka sig noga för hur och när man använder resultatet.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Intressant det här hur mycket vi behöver minska vår klimatpåverkan! Vilket klimatutrymme har vi kvar?

    I en artikel i Nature 30 april 2009 av Meinshausen mfl, gick författarna igenom en lång rad tidigare simuleringar för vilka utsläpp som får temperaturen att öka med max 2°. De säger att 1.000 miljarder ton CO2 ackumulerat under perioden 2000-2050 ger 25% risk överskrida 2°. Detta motsvarar ca 1.500 ton CO2e, växthusgaser. En chans på 4 att misslyckas är ingen rolig sannolikhet. I underlagsmaterial finns en Excel-fil där man själv kan sänka risken.
    http://sites.google.com/a/primap.org/www/nature

    Tyvärr går det inte att sänka risken till lägre än 14% pga det underlag författarna använde sig av. 14% risk för trafikolycka en valfri dag innebär att man råkar ut för en trafikolycka i snitt en dag i veckan om man är ute i trafiken varje dag! Inte riktigt de risker vi vanligen accepterar att utsätta oss för...

    Tycker någon mot förmodan ändå att 14% risk är ok får vi inte släppa ut mer än ca 1.180 miljarder ton CO2e 2000-2050. Vi har redan släppt ut ca 530 miljarder ton sedan år 2000, kvarstår knappt 650 miljarder ton CO2e. Om vi delar detta lika på dagens befolkning på jorden, 7 miljarder, får vi ett utrymme på ca 92 ton CO2e per person. Detta ska räcka för en person från 2010 till 2050, vilket motsvarar 2,3 ton CO2e i snitt per år.

    Naturvårdsverket räknade på medelsvenssons klimatpåverkan i höstas och fick fram ca 10 ton CO2e. Detta gäller konsumtionen. Man har tagit hänsyn till klimatpåverkan i produktionslandet för de varor svenskarna köper. Offentlig service ingår också, samt tex flygresor.
    http://www.naturvardsverket.se/sv/Nedre-meny/Webbokhandeln/ISBN/5900/978-91-620-5903-3/

    Det intressanta med Meinshausens mfl rapport är att den visar inte bara ett mål och ett visst årtal, utan säger även i vilken takt vi behöver närma oss målet.

    Hoppar vi ner till 2,3 ton nästa år, så kan vi ligga kvar där till 2050. Men dröjer det så tickar tonnen. Väntar medelsvensson 9 år och några månader innan han/hon börjar klimatbanta så tar hela klimatutrymmet slut innan man har börjat. Efter att ha tittat lite grann på möjligheterna att minska sin klimatpåverkan tror jag att det går ganska snabbt att komma ner till 5 ton CO2e om man lever medvetet. Detta borde de flesta kunna göra. Då kan man leva på det viset i 18 år, till 2028 innan utrymmet tar slut.

    Att komma under 5 ton på egen hand verkar inte enkelt, det kräver stora ansträngningar. Självhushåll, klimatneutral uppvärmning etc kan göra sitt, men hur mkt man än gör sitter man ändå på ca 1,7 ton CO2e i offentlig konsumtion, dvs sjukvård, utbildning, myndigheter, infrastruktur, försvar etc. För att komma vidare måste företag ställa om sina produktionssystem inklusive underleverantörer och politiker göra om de ekonomiska styrmedlen och minska klimatpåverkan från den offentliga konsumtionen.

    Jag har en dröm om ett nätverk av hushåll och familjer som lever på max 5 ton CO2e per person och år. Tänk om de gick samman i en 5-tonsklubb och gemensamt kontaktade företag och politiker och uppmanade dem att ta över stafettpinnen. Nu har vi gjort vår del, vi har halverat vår klimatpåverkan! Vi måste minska mycket mer, men utan er hjälp kan vi inte komma så mkt lägre. Borde inte det kunna vara ett bra och trovärdigt påtryckningsmedel på företag och politiker?

    SvaraRadera