onsdag 31 mars 2010

Schyst eller hållbart resande?

Ikväll har jag varit på föreläsning på temat "Välkommen till Paradiset". Tyvärr hade båda de utlovade föreläsarna, Jennie Dielemans och nån från Fritidsresor, lämnat sena återbud på grund av sjukdom så det blev inte riktigt vad jag tänkt mig. Jag har länge velat höra Jennie prata om detta, så det kändes lite snöpligt. Ersättare var en kvinna som är aktiv i nätverket "Schyst resande".

Jag hade hoppats på lite svidande kritik över oreflekterad massturism baserad på ohållbara flygresor. Det visade sig dock att nätverket har "flygfacket" Unionen bland sina medlemmar så det finns ingen sån hållning alls. Utan mer så här: Res hur mycket ni vill, men fråga gärna researrangören hur de arbetar med vatten/sexturism/alkoholfrågor...

Ehh, hur många gör det?

En tjej i publiken kom dock med ett läckert tips för de som prompt måste ut och resa (jag tycker ju gott att man kan stanna i Sverige, det finns så otroligt mycket att se och göra här).

På sidan Responsible Travel finns det samlat en massa arrangörer av schysta resor, för som vi konstaterade i kväll kan de nog vara svåra att hitta många gånger.

Sverige och Världsbanken

När jag skrev det förra inlägget om Världsbanken och de galna satsningarna på kol så funderade jag lite över vilken eventuell makt Sverige har över Världsbanken och hur man ställer sig till de beslut som fattas.

Nu har jag fått svaret. Och känner mig om möjligt ännu mer beklämd. Svenska regeringen, med Maud Olofsson i spetsen, applåderar kolkraftsutbyggnaden och säger ja till att bevilja lånet.

Jag fattar faktiskt inte vad det är som händer i regeringen, Världsbanken, världen.

Men det är klart, ut Alliansen synvinkel så är det ju viktigt att det byggs mycket fossilkraftverk i u-länder så att det finns något att "minska på bortaplan". Allt för att slippa minska utsläppen här hemma.

Ytterligare ett stort steg i fel riktning

Parallellt med Alliansens Förbifart-utspel började det skrivas om Världsbankens utlåning till energiprojekt.

Man skulle ju, kanske något naivt, kunna tro att en sådan instans som Världsbanken har tagit till sig av de senaste årens ökande medvetenhet om den globala katastrof som väntar till följd av klimatförändringarna. Och att detta skulle få konsekvenser för vilka projekt som beviljas pengar; mer pengar till hållbara energikällor (som också behöver stöd så här i starten av omställningen) och mindre pengar till fossil energi (som ofta är så pass lönsamma att de egentligen inte behöver stöd).

Men inte då.

Från 2007 till 2008 ökade Världsbankens finansiering av förnybar energi med elva procent. Under samma period ökade man finansieringen av kolkraft med 642 procent.

Vad fan är det som händer? Hur kan det vara möjligt? Det dom gör borde vara kriminellt.

Istället för att använda sin makt till att underlätta omställningen till ett lågkolsamhälle, särskilt i utvecklingsländer, ser banken till att vi cementerar oss ännu hårdare fast i dåtidens teknik.

Sorgligt.

tisdag 30 mars 2010

Stort steg i fel riktning

Så var det igång igen. Eländesrapporteringen. Den har säkert funnits där hela tiden medan min hjärna varit på en annan våglängd, men det är bara inte möjligt att ignorera de senaste dagarnas sorgliga nyheter.

Alliansen slår på stora trumman och lovar dyrt och heligt att om de vinner valet så kommer Förbifart Stockholm att byggas. Och jag hoppas att det var dödsstöten för Alliansen. Förbifart Stockholm är en så korkad satsning att man baxnar. Förbifart Stockholm kommer, oavsett vad regeringen nu säger, att omöjliggöra välbehövliga satsningar på cykel och spår för lång tid framåt. Vi ser det redan idag, den Partihallsförbindelse som byggs i Göteborg just nu för att knyta ihop fyra stora vägar kostar bara en bråkdel av vad Förbifarten väntas kosta. Men ändå får Vägverksregioner i hela landet höra att det inte finns pengar till viktiga regionala satsningar för att Partihallsförbindelsen sväljer alla pengar.

Förbifart Stockholm är ett gigantiskt steg i fel riktning. Den leder till mer trafik och därmed mer koldioxidutsläpp. När vi är i ett akut läge. Planeten klarar inte mer. Så otroligt korkat.

Det man kunde hoppas nu var ju att de rödgröna skulle vara smarta och gå ut med motdraget, att om de vinner så lovar de att Förbifarten inte kommer att byggas. Hittills verkar de inte riktigt veta vilken fot de ska stå på.

Jag hoppas alla hjälper dem att bestämma sig för det enda rätta.

Enklaste sättet är att skriva på Miljöförbundet Jordens Vänners e-postaktion som uppmanar S, V och MP att säga nej till Förbifarten. Om tillräckligt många skriver på kanske de vågar kontra med det vallöftet! Det vore väl nåt det?

lördag 27 mars 2010

MBF2010

Idag har jag varit i Alingsås på Miljöbloggforum. Tänk, det trodde jag inte när jag startade bloggen för ett drygt år sen, att jag skulle spendera en regnig lördag i mars ihop med tjugo andra miljöbloggare. Roligt var det, att träffa några av personerna bakom bloggar jag brukar läsa mer eller mindre frekvent, att fundera över vad bloggande kan leda till och att spåna runt om vi miljöbloggare skulle kunna ta en roll i den kommande valrörelsen.

När jag kom hem var min vän ekonomibloggaren på besök och han blev nog lite avundsjuk på oss miljöbloggare som har ett sånt här forum. Det kan han gott vara.

Jag åkte till MBF2 med förhoppningen att få lite ny inspiration och energi till mitt bloggande. Vi får väl se. Jag tror helt enkelt att det var så att hela Köpenhamnsfiaskot tog hårdare på mig än jag först trodde, och att jag inte ännu kommit över det. Men jag är på gång.

Sen är det också så att det helt enkelt finns roligare saker här i livet än att sitta på kvällarna och blogga.

onsdag 17 mars 2010

Vinnare

Jag ordnade ju en liten tävling om ett provex av nästa nummer av Effekt häromsistens.

Det var tre fina bloggläsare som visade (personligt) intresse; Linda, Ivan och Elisabeth. Nu har jag mejlat lite med snälla Effektredaktionen och de är så givmilda att jag kan få ge bort varsitt nummer till er alla tre. Fint va?!

Grattis till er alla!

Till er vinnare; skicka ett mejl till koldioxidexperiment@gmail.com så ska vi lösa det praktiska.

tisdag 16 mars 2010

Matteakuten

Jag har plågat mig igenom alldeles för många matematiktal i mitt liv. Utan att ha vettiga förkunskaper dessutom.

På högstadiet kunde man välja antingen allmän eller särskild matte. Jag hade siktet inställt på att läsa frisörlinjen på gymnasiet och det enda som gällde var att få höga betyg. Det fanns ingen anledning att ha kunskaper från särskild matte med sig dit. Så det blev den lätta vägen. Och ett högt betyg, precis som planen var.

Det visade sig snart att jag inte blev långlivad på frisörsalongen. Det verkade roligare att rädda världen så det var bara att sätta igång att läsa in lite naturvetenskapliga ämnen. Däribland matte. Komvux och naturvetenskapligt basår blev räddningen för att komma vidare in på universitetet. Problemet med fram för allt basåret var dock att det var så mycket som skulle hinnas med på kort tid och den grundläggande gymnasiematematiken hann aldrig sätta sig i min hjärna. Till råga på allt fanns det redan där luckor till följd av att jag hade valt allmän matte på högstadiet. Så när jag väl satt med universitetsmatten så blev det så fruktansvärt svårt. Och obegripligt många gånger.

Tänk om jag då hade haft matematikvideo till hjälp. Vad mycket lättare allt hade varit.

Heja Folksam

Äntligen nån som uppmärksammar etanolbilarnas hysteriska bränsleförbrukning. Så här säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam i dagens pressmeddelande med anledning av Folksams årliga granskning av säkra och hållbara (?) bilar:
Det finns inget som motiverar tillverkarna att förbättra förbrukningen eftersom etanolbilen ändå är godkänd som miljöbil. Men det är inte miljövänligt att slösa med etanol även om det är ett förnyelsebart bränsle. Det är dags att ställa förbrukningskrav även på etanolbilar för att påverka utvecklingen.
Så självklart. Så känsligt. Så svårt, tydligen.

torsdag 4 mars 2010

Effekt

Jag slog ju till på en prenumeration på Effekt när jag var på julmarknad i december. I nya numret som damp ner på hallgolvet igår fanns ett fint erbjudande. Jag får ge bort ett gratis exemplar av nästa nummer av Effekt till en vän.

Eldsjälarna bakom tidningen har som mål att inspirera till förändring, till omställning till ett hållbart samhälle. För att kunna göra det behöver de nå ut till många. Därför gör de den här satsningen.

Men vem ska jag ge mitt gratisexemplar till? Vill du ha det? Eller känner du någon som skulle behöva läsa tidningen? Eller någon som vill läsa, men som kanske inte har råd att köpa tidningen?

Skriv en kommentar. Om det blir flera som svarar så lottar jag ut en vinnare.