lördag 28 februari 2009

Skofynd

Stora flickan har klarat sig hela vintern med ett par kängor, men helt plötsligt blev det kris. Förra helgen när det äntligen blev lite snö i Göteborg insåg vi att skorna inte klarar blötsnö. Och vi som ska åka till Dalarna nästa vecka och leka i snön hela dagarna...

Det kändes verkligen inte lockande att köpa ett par nya skor som hon i princip kommer att använda fem dagar. Så på vinst eller förlust gick vi bort till Filur, vars second hand-avdelning ofta har varit en räddare i nöden. Men inte skulle vi väl ha sån tur att det fanns ett par vinterskor i hennes storlek just idag?

Jo, visst hade vi sån tur! Och på rea till på köpet. Gissa om jag är nöjd och glad!!!

Ändrade planer

Gårdagen blev inte riktigt som det var tänkt. Vi var bjudna till grannarna på middag för att fira makens födelsedag tidigare i veckan. Men, på väg hem från dagis och skola började lilla flickan kräkas. Så istället för vin, god mat och trevligt umgänge blev det omvårdnad, tvätt och isolering.

torsdag 26 februari 2009

Matleverans

Idag levererades två lådor mat från Hedenborgs hem till dörren. Bland annat innehållandes ett fantastiskt gott delikatess-knäckebröd från Solmarka Gårdsbageri i Vassmolösa (var nu det ligger?). Godare än godis.

Att ge och ta

Är det nån mer än jag som ser det lustiga i att Vattenfall är stor sponsor av skidlandslaget?

Det känns otroligt konstigt att de stöttar en sport med en massa pengar samtidigt som de i sin verksamhet i snabb takt arbetar för att utrota möjligheterna att utöva den sporten.

Härligt oberörd

Det är tydligen kris för den svenska kronan. Värdet rasar både mot dollarn och euron.

GP berättar idag hur "jag" påverkas av kronraset. Men de har fel.

Jag lever här i mitt parallella universum, i en bubbla av icke-konsumtion och förnöjsamhet.

Dyrare utlandsresor. Den som åker skidor i Alperna eller solsemestrar vid Medelhavet kommer att känna av kronförsvagningen rejält. Men inte påverkar det mig, några sådana resor gör jag inte ändå.

Dyrare import. Rekorddyra grönsaker kan det bli på grund av de höga livsmedelspriserna. Även bensin och transporter fördyras. Till viss del kan jag påverkas av dyrare grönsaker, men jag har råd. Eftersom jag knappt köper någon bensin (i år har jag hittills suttit i en bil två gånger).

Handeln drabbas. Klädbutiker, skohandel och elektronikkedjor brottas tydligen med högre inköpspriser och kan tvingas i konkurs. Fine, för mig. Jag handlar inget sådant ändå, och för min del får de gärna gå i konkurs. Kanske kommer det något gott ur detta, med kvalitet framför kvantitet.

Inflationen tar fart. Detta minskar tydligen Riksbankens möjlighet att hålla en låg ränta. Jag har inga lån som påverkas av ränta (håller mig till JAK-lån) och avser inte att köpa något heller, så det kvittar för mig.

Frågan är om jag är världsfrånvänd och oansvarig som känner att jag skiter totalt i kronraset?

Det finns annat som oroar mig så otroligt mycket mer än att kronan försvagas. Till exempel att klimathotet är värre än vad forskarna tidigare trott.

onsdag 25 februari 2009

Odlingssäsongen närmar sig

Har börjat fundera på vad jag ska odla i kolonin i sommar. Det är bäst att börja planera tidigt, annars lär jag inte hinna få nåt i jorden förrän en bit in i juli. Och det blir ju lite sent.

Potatis, vill jag absolut sätta lite. Bara för den exklusiva känslan att dra upp ett stånd och lägga potatisarna direkt i grytan. Det är lyx i min värld.

Lite ärtor för barnens skull , för att det växer så fort och är så roligt och gott.

Tomater. Tredje gången gillt. Det har inte blivit bra alls tidigare år. De mognar sent och är små och futtiga.

Dill kanske? Lite morötter. Physalis har vi fått tips om. Det vore kul att testa.

Grönkål. Vore ju fantastiskt att kunna gå ut till stugan till jul och skörda egen grönkål.

Och så kanske broccoli, för att det är så himla nyttigt!

Så ser önskelistan ut just nu.

Undrar vad som är smart och strategiskt ur klimathänseende?

Om du inte redan gjort det

så lägg in Ett klick för skogen som startsida i din webläsare. Fram till den 19 mars pågår insamling för att rädda Verle gammelskog i Ale kommun.

Två flugor i en smäll

Två nutida problem som egentligen inte har med varandra att göra skulle kunna lösas enkelt och smidigt på samma gång.

Det handlar om att minska energianvändningen och att förbättra folkhälsan.

Och hur ska det göras? Jo, genom att förflytta energianvändningen från "prylarna" till oss människor. Så enkelt men så vansinnigt genialt.

Tänk alla gånger du trycker på dörröppningsknappen istället för att använda din egen muskelkraft för att öppna dörren. Tänk på alla gånger du istället för att gå uppför trappan tar rulltrappan eller hissen. Tänk hur ofta du väljer bilen, spårvagnen eller bussen korta sträckor istället för att gå eller cykla.

Vad enkelt det är att "effektivisera" bort denna energianvändning samtidigt som du gör din kropp en stor tjänst!

Det är du själv som väljer! Och varje litet val spelar roll, om inte för miljön så för din kropp. Så välj dörren, trappan och cykeln nästa gång!

måndag 23 februari 2009

Bojkotta Vattenfall

Så har han varit ute med stora plånboken igen, Lars G Josefsson. Och vad nöjd han såg ut i Aktuellt-studion idag. Jag kan bli helt galen. Det är så otäckt och osmakligt det hela.

Det var ett inslag med någon från Hem och villa-föreningen som beklagade sig över att det är så dyrt. Och jag vet inte om han avsåg el generellt eller just Vattenfalls el. Och jag vet inte om han hade nån klimattanke bakom sitt Vattenfallsmissnöje. Men ändå tänkte jag; vilken makt de sitter på! Tänk om Hem och Villaföreningen gick ut och uppmanade alla sina medlemmar att bojkotta Vattenfall. Bara välja bort dem, och istället vända sig till ett mindre (lokalt) bolag som säljer Bra Miljövalmärkt el.

Så länge Vattenfall fortsätter sin smutsiga, fossilbaserade elproduktion borde alla svenskar välja bort dem. Det är den enda signalen som funkar på Josefsson, jag lovar.

Skit i att välja telefonbolag, pensionsfonder och allt annat vi förutsätts välja, det är bara kosmetika. Men just elen. Där spelar det faktiskt roll för miljön och framtiden!

Själv köper jag vindkraftsel från Falkenbergs Energi.

Föreläsningstips

På onsdag ordnar klimatgruppen inom Naturskyddsföreningen i Göteborg en föreläsning som jag absolut skulle ha gått på om det inte var så att maken fyller år. Men jag hoppas att många andra går dit, lyssnar, frågar och blir inspirerade.

söndag 22 februari 2009

Vem kan laga mina saker?

Jag behöver en "textilfixare".

Var hittar jag någon som kan laga en trasig snodd i min jacka, fixa väskan och sy om/laga mina trasiga jeans?

Ska jag klara det här året utan att köpa nya saker och utan att se alltför sjaskig ut så behöver något göras åt allt som går sönder.

lördag 21 februari 2009

Utanför ämnet

Igår var jag på ansiktsbehandling. Det var en födelsedagspresent från min underbara mamma.

Bäst som jag låg där insåg jag att musiken som gick i bakgrunden, det är samma som alltid snurrar när jag är och vaxar benen. Kan det vara så att varenda hudterapeut spelar samma skiva? Och att de bara har denna enda? Och att de sitter åtta timmar per dag och lyssnar på detta enformiga, panflöjtiga, havsbrusiga, plinkeplonkandet?

Jag hade begått självmord. Första dagen. Tur att jag inte blev hudterapeut.

Lördagsnöje i snöstormen

Idag tog jag med mig flickorna på en liten promenad i Slottsskogen. Klockan närmade sig 14 så vi passade på att kolla när sälarna blev matade. Ett bra gratisnöje en lördag, även om jag är lite kluven till det där med djur i fångenskap.

Eventuella koldioxidutsläpp från sälbassängen får räknas in i de offentliga utsläppen.

fredag 20 februari 2009

Citrusfrossa

Citrusfrukter är ju tydligen förkastliga ur klimatsynpunkt, men så här års kan man ändå behöva boosta c-vitaminintaget.

Just nu har FRAM i Göteborg erbjudande på ekologiska citrusfrukter, de flesta från Italien. 16 kr/kg för små och stora apelsiner, mandariner, grapefrukt och citroner.

Lokalt öl

Kunde inte med att sitta tomhänt hela kvällen på Green Drinks igår så jag köpte faktiskt en öl. Samvetet behövde dock inte få sig en så stor törn. Av de två ölen som fanns på tapp var det ena från Göteborg och det andra från Mölndal (grannkommunen). Coolt att kunna välja bort något så otroligt närproducerat som från Mölndal för att istället ta det som är ännu mer närproducerat... Ölet från Göteborg var dessutom eko.

Ett ovanligt enkelt val.

Jag rekommenderar alla som fortfarande konsumerar att besöka Freddys Downtown på Drottninggatan i Göteborg.

Ineffektivt resande

Imorse behövde jag inte lämna barnen på skola och dagis och eftersom jag inte känner mig helt kry i kroppen bestämde jag mig för att ta spårvagnen till jobbet.

Men seriöst! Jag höll på att bli galen. Så otroligt ineffektivt sätt att förflytta sig i stan. Och då pratar vi inte ens bilköer.

Vänta ett par minuter på spårvagnshållplatsen. Stanna vid trafikljus och korsningar. Byte. Vänta ytterligare några minuter på hållplatsen. Ytterligare evighetslånga trafikljus.

Tack och lov för cykel!

onsdag 18 februari 2009

Frestelser

Häromdagen var jag i Stockholm. Fick en stund att slå ihjäl på Centralen.

I vanliga fall skulle det utan tvekan inneburit ett besök på Pocketshop. Och det skulle ha resulterat i en eller flera nya böcker. Trots att bokhyllan hemma är överfylld med olästa böcker.

Och det skulle lika säkert resulterat i ett besök på Pressbyrån. Och troligen hade jag gått därifrån med en Mer Apelsin och en påse Gott och Blandat.

Denna gången slängde jag långa blickar efter de båda affärerna, men kunde ganska nöjt konstatera att det är väldigt skönt att inte ens behöva fundera och ta ställning. För beslutet fattades ju redan i december.

Jag har helt enkelt gjort det enkelt för mig.

tisdag 17 februari 2009

Glasögon

Idag har jag beställt nya glasögon. Om inte det är en nödvändighet så vet jag inte vad som är det.

Koldioxidutsläpp 42 kg.

Green Drinks, Göteborg

Föreningen Agenda 21 i Väst arrangerar bland annat Green Drinks, tredje torsdagen i varje månad.

Nu på torsdag den 19 februari är det dags igen. Denna gång ska Niklas Wennberg berätta varför han startar en ekologisk fiskrestaurang i Kambodja. Rafflande!

Platsen är Freddys Downtown, Drottninggatan 31, Göteborg, tiden är 18.00.

måndag 16 februari 2009

En olycka kommer sällan ensam

Det här är kanske lite långsökt för det där talesättet brukar väl gälla saker som händer riktigt tätt inpå varandra. Men det är ändå så det känns, när jag nu verkligen vill leva det här året utan att konsumera. Det är då allt rasar.

Idag hände en liten olycka som involverade mina glasögon och ett par stora fötter. Glasögonen gick verkligen mitt itu. Precis där de sitter ihop över näsan.

Förra veckan var det väskan (och den digitala köksvågen).
Dessförinnan datorn.

Dessutom är vår soffa en smärre dödsfälla, så en ny beställdes vid jul och levereras vilken dag som helst.

Manligt och kvinnligt (och lite annat)

Naturvårdsverket rapporterar idag om att kvinnor känner större ansvar än män för klimatförändringen. Fler kvinnor än män kan tänka sig att minska sin köttkonsumtion och köra mindre bil. Trots att männens livsstil (högre köttkonsumtion, mer bilåkande) påverkar klimatet mer.

Jag har inte läst hela rapporten, utan endast pressmeddelandet, men några saker reagerar jag särskilt över.

Det här med männen. Om de nu har större förändringspotential, så bör det ju vara lättare för dem att ändra sig. Det argumentet används ju gärna när det gäller länder. Vi ska inte minska i Sverige, för att det är lättare (=billigare) att minska i andra länder.

Hur skulle det se ut om vi använder den principen mellan kvinnor och män i Sverige? Vilka känslor skulle man behöva spela på för att få männen att inse sin del i problemet och få dem att förändra sitt beteende? Vad säger beteendevetarna, psykologerna, informatörerna? Ska informationssatsningar, juridiska styrmedel, ekonomiska incitament osv specialutformas för en manlig målgrupp för att det potentiellt ger större effekt än motsvarande insats mot kvinnor?

Jag får för mig att detta inte skulle vara ett framgångsrecept (rätta mig gärna om jag har fel). Jag tror att det kan vara bra att fortsätta bygga på de som redan gör rätt, tänker rätt. Låta dessa fortsätta gå före. Och jag inser att det går precis hand i hand med mina tankar även i det större perspektivet. Jag tycker att vi ska fortsätta minska våra utsläpp på hemmaplan. Låta Sverige gå före.

En annan sak jag reagerar på är att kvinnor i större utsträckning än män (63 respektive 41 procent) får dåligt samvete när man gör något som kan ha negativ inverkan på klimatet. Förutom att skrämmas över skillnaderna mellan könen så skräms jag över att det inte är fler som får dåligt samvete överhuvudtaget. Vilken liten defekt finns där som gör att 37 procent av kvinnorna och 59 procent av männen inte kan känna empati med och ansvar för kommande generationer och människor som idag lever på andra platser i världen? För ingen, ingen kan längre komma dragandes med att man inte vet, att man inte känner till klimatförändringen och de möjliga konsekvenserna av denna.

Ytterligare en sak jag reagerar på är att både kvinnor och män lyfter fram priset på klimatvänliga alternativ som det största hindret för att leva på ett sätt som minskar klimatpåverkan. Jag vidhåller (och det är väl i stor utsträckning det som det här året handlar om) att det inte finns NÅGOT som är så billigt som att leva på ett sätt som minskar klimatpåverkan. Jag förstår inte hur frågan har varit ställd ens. Och varför man ställer en sån fråga som cementerar folks tankar vid att "priset på klimatvänliga alternativ" ska vara en ursäkt för att slippa agera.

Den mänskliga hjärnan gör alltid den kopplingen att saker ska kosta, att man inte gör något om man inte gör något. Att inte göra något är inte att göra något.

Vad menar jag med det där otroligt konstiga? Jo, till exempel, ibland så går tidningarna ut på stan och frågar "vanligt folk" vad de gör för miljön. Jag har hittills aldrig läst någon som svarat att man avstår från något (en semesterresa, ett klädesplagg, flytta från stan och börja pendla) för klimatets skull. Utan alltid handlar det om en aktivitet eller ett köp; jag sopsorterar, jag har köpt lågenergilampor, jag köper ekologisk mat, jag har köpt miljöbil osv.

Så, att göra en insats för miljön är att agera/handla. Det är så vi tänker. Jag skulle vilja att fler inser att det bästa vi kan göra är att inte göra nåt. Inte köra bil, inte flyga, inte äta kött osv.

Att inte göra något är verkligen att göra något!


6.42

Morgontåget till Stockholm, delar vagn med riksdagsledamöter och generaldirektörer. Och en hel massa annat folk.

Jag minns att när jag åkte de här tidiga tågen för några år sedan så hände det att vagnen i princip var tom. Något har definitivt hänt.

söndag 15 februari 2009

Det bästa i livet är gratis (eller nära på i alla fall)

Bäst just nu i våran familj:

Att göra solkatter i taket med osthyveln
Gunga
Kramar
Solen
Kladdkaka
Fixa i koloniträdgården
Att leka med bollen ihop med morfar
Sovmorgon
Att äta en clementin riktigt långsamt för att dra ut på sänggåendet
Jonas Gardells kommentar efter Melodifestivalen igår
Bygga snögrottor
Åka karusell
Åka vattenrutschkana (helst den blåa på Åby)

Promenader i solskenet
Lekplatsen i koloniområdet
En dag i skidbacken i gnistrande sol
Lyssna på Jonathan Johansson
Frukost på sängen

Vad är bäst i ditt liv just nu?

lördag 14 februari 2009

En ros på alla hjärtans dag

Det blev ingen vanlig, köpt ros till min älskling idag inte. Snittblommor är verkligen no, no av flera anledningar (bl.a. dessa) och faktiskt ingen nödvändighet alls.

Nejdå. Jag gjorde en egen av saker vi hade hemma. En blomsterpinne, lite rött och grönt prasselpapper (sånt man gör smällkarameller av), tejp och lim. Och vips, en röd ros! Utan koldioxidutsläpp.

Själv fick jag en fantastisk frukost på sängen!

fredag 13 februari 2009

Fredagsmys

Efter tjugo års letande har jag äntligen hittat ett baguette-recept jag trivs med, så idag blev det nygräddade baguetter till räkorna. När vi ätit klart kokade vi av räkskalen, så nu finns det toppenfin räkfond att använda till nästa fisksoppa.

Hittade två överblivna potatisar i skafferiet, perfekt för att testa Ekognistas chips-recept. Vi testade med lite varmare ugn (275 grader), men det var nog för mycket, för några av chipsen blev lite brända. Det kan dock varmt rekommenderas. Otroligt skönt att slippa alla konstiga tillsatser.

Avslutade "kökspasset" med att hänga upp nya äppelringar på tork.

Känner mig otroligt nöjd. "Äkta vara" så långt ögat kan nå. Och förutom att det blir gott så är det så trevligt att hjälpas åt i köket hela familjen.

Väskbekymmer

Min vardagsväska har gått sönder! Inte bra. Inte alls bra.

Den är verkligen inte flådig (snarare ful), men så oerhört praktisk. Fullpackad passar den precis i min cykelkorg. Den är rymlig med andra ord. På framsidan har den fyra fack i olika storlekar. En för mobilen, en för nycklarna, en för pappersnäsdukarna och en för lite läppbalsam/alvedon. Har aldrig förut lyckats hitta en väska som så exakt matchar mina behov.

Igår på väg hem från jobbet hade jag packat den riktigt tungt. Lite för tungt kanske, för helt plötsligt lossnade axelremmen. Poff, av bara. Nåja tänkte jag, den är ju fortfarande nästan lika praktisk, de vanliga handtagen finns ju fortfarande. (Men detta är inte sant. Jag behöver kunna hänga den över axeln för att ha händerna fria för barn, påsar, väskor, hjälmar och annat som ska med.)

Med så idag lossnade dragkedjehandtaget (heter det så?). Så nu går den inte att stänga. Ingen återvändo. Jag fixar inte att laga sådana grejer.

Vad göra? Jag vill verkligen inte köpa någon ny. Men jag klarar mig ju inte heller utan en väska. Har ingen lust att lägga tid på att leta i begagnataffärerna. Hatar att handla. Jag vill att de saker jag har ska fungera och hålla i all evighet.

onsdag 11 februari 2009

Kvällsrutiner

Känner mig trött och oinspirerad. Kvällarna försvinner helt i nattande av döttrarna. Vi har varit otroligt bortskämda, nattningen har tagit fem minuter per barn. Borsta tänderna, på med pyjamas, bädda ner och säga godnatt.

Men något har hänt. Sista veckorna har nattningen tagit mellan 2-2,5 timme. Börja med lilla flickan kvart över sju, ligga och läsa, ligga bredvid, gå in om och om igen. Sen dags för stora flickan, som alltid somnat som en klocka, men nu ligger hon 1-1,5 timme och ropar, kommer upp, tusen ursäkter.

När det väl är tyst och lugnt är jag helt färdig. Orkar inte tänka på experimentet, orkar inte skriva.

Men jag kan tipsa om en blogg som jag varit inne på några gånger, bland annat har hon recept på chips som jag ska testa. Kanske i helgen.

tisdag 10 februari 2009

Efterlysning

Jag behöver nya klimatsmarta recept! Sista veckan har maten varit otroligt torftig. Hopplock av vad som råkar finnas hemma och vad resten av familjen lämnar efter sig när de ätit sin middag.

Vi har skafferiet fullt av kikärtor, linser och bönor, men trots att jag varit vegetarian i mer än 20 år är jag helt värdelös på att laga mat av baljväxter.

Receptbok? Hemsida? Får bege mig ut på jakt.

måndag 9 februari 2009

Ingen Madonna för mig

Förra gången Madonna var i stan var jag där, på Eriksberg och upplevde showen. Har funderat lite på om jag skulle gå i år igen. Jag går gärna på konserter, men brukar numera hålla mig borta från de stora Ullevi-spektaklena. Det finns dock några artister jag skulle kunna tänka mig att se, även på Ullevi. Madonna är en. Depeche Mode en annan.

Men, jag gissar att årets Madonna-turné inte är klimatneutral så därför hoppade jag över det. Undrar om jag kommer att ångra mig den 19 augusti?

lördag 7 februari 2009

Plastpärlor

Kombinationen att vara mamma till två pysselglada flickor och samtidigt vara miljömupp är ibland en verklig utmaning. Ofta finner jag mig själv på golvet, under ett bord, plockandes plastpärlor. Bara för att det gör så ont i mig att dammsuga upp dem och veta att de framställts helt i onödan.

Hur många hundra plastpärlor jag plockat upp de sista åren är det ingen som vet.

Idag låg jag där igen.

Hur dum får man vara?

fredag 6 februari 2009

Idag var hela familjen lediga så vi bestämde oss för att åka och bada. Det blev många åk i vattenrutschbanan, mycket plask och skratt. Betydligt bättre än att sitta på jobbet.

För att ta oss till simhallen bokade vi en bil i kooperativet (andra gången i år jag åker bil) och så passade vi på att storhandla på vägen hem.

Koldioxidutsläpp: 3,7 kg

torsdag 5 februari 2009

Dirty money

Idag hade jag besök på jobbet. Jag skulle välja placering av min tjänstepension. Frågade lite försynt om möjligheten att välja placering utifrån etiska eller miljömässiga principer.

Jodå, det fanns både en etisk fond och en klimatfond. Men jag vet inte.

Lundin Petroleum, Volvo och Oriflame, det kanske inte är där jag vill sätta mina etiskt placerade pengar. Klimatfonden var inte mycket bättre. Där skulle bland annat Fortum och Monsanto få mina pengar.

Nä, det blev räntebärande papper istället. Med betydligt lägre avkastning, men med ett gott samvete.

Sorg

Har inga ord för hur jag känner mig när jag läser och hör om kärnkraftsuppgörelsen.

Vill bara gråta.

Finns det kraft att mobilisera ett kärnkraftsmotstånd samtidigt som klimathotet ska undanröjas?

onsdag 4 februari 2009

Sammanställning januari

Blir inte riktigt klok över vilka kategorier jag ska dela in detta i och inte heller hur jag ska få fram den informationen jag vill ha.

Men än så länge ser januaris utsläpp ut så här (får komplettera allt eftersom jag får fram mer information).

Mat/dryck: 89 kg
Förbrukningsmaterial (inkl hälsa och sjukvård): 2,4 kg
Nöjen/aktiviteter: 6,4 kg
Resor/transporter: ? kg
El: 0 kg
Värme: ? kg
Varmvatten: ? kg
Övrig konsumtion: 28 kg

Det är mycket att tänka på och jag har missat en hel del som jag måste lägga till i efterhand; dagstidning, tv-licens, hyra med mera, med mera

Första kunden

Cykeln fixad!

Det visade sig att jag var den allra första kunden för Bikelife Cykelservice. Gissa om jag är stolt över det.

tisdag 3 februari 2009

Café

Ikväll var jag på planeringsmöte för stora flickans klassläger. Och som alltid nuförtiden när man ska träffas några stycken så blir det på café. Tidens tecken. Det räcker inte med att man ska träffas och vara engagerad, man ska konsumera också.

Men jag bojkottade. Smög in och satte mig utan att handla något. Och det gick faktiskt bra.

För jag ville inte handla. Både på grund av "köpstoppet" och för att jag inte gillar det caféet särskilt mycket. De är otrevliga och det man köper brukar inte ens vara gott. Så varför ska jag bryta mitt experiment för deras skull?

Världens bästa affärsidé?

Företeelser som underlättar livet som cyklist ligger högt upp på listan över saker jag gillar. Därför blev jag så otroligt glad när jag upptäckte att jag numera kan beställa cykelservice som kommer till mig, istället för att jag måste ta mig till cykelreparatören.

Lysande helt enkelt.

För det är ju svårt att få till den där tiden att åka och lämna in cykeln. Dessutom blir jag ju då av med den tills jag kan hämta den igen och hur ska jag då få ihop vardagen?

Imorgon kommer han till jobbet och fixar mina växlar! Halleluja.

måndag 2 februari 2009

Experiment-kollega

Det verkar som att jag fått min första kollega i experimentet. Det är J som också vill vara med. Det känns bra. Då kan jag få lite hjälp med beräkningar på sådana svåra saker som fjärrvärme, transporter m.m.

Banankaka

När jag nu insåg hur stora utsläpp våra bananer ger upphov till så kommer jag nog att vara mer noggrann med att verkligen använda dem vi köper.

Så idag när jag hittade en brun, mjuk banan i en av helgens utflyktsväskor blev det tillfälle att baka en banankaka. Det blir gott till en kopp té!

söndag 1 februari 2009

Mat och dryck i januari=90 kg

Knappt 90 kg. Så stora var mina utsläpp från mat och dryck i januari.

Av det var så mycket som åtta kg från vin. En förklaring till detta är att vi bjöd på kalas i mitten av månaden och det dracks då stora mängder vin. Dessutom var några av flaskorna lite dyrare än vad vi normalt köper. Och som jag varit inne på tidigare så betyder dyrt, puckat nog, större utsläpp än billigt enligt den källa jag använder.

Resten på topp fem ser ut så här:
Bananer 7,5 kg
Ost 6,9 kg
Mjölk 6,3 kg
Citrusfrukter 5,2 kg

Det förvånade mig lite. Bananer, apelsiner, mjölk och ost. Där ser man. Frukten äter barnen det mesta av, jag äter i princip bara koloniäpplen fortfarande. Men mjölk och ost. Där är jag storkonsument, det måste jag erkänna. Ett par deciliter mjölk hälls i mina tékoppar varje dag. Jag har haft på känn att det skulle bli en stor post och funderar på om jag skulle klara att sluta använda mjölk i téet.

Om detta visar sig vara en normalmånad så kommer mina koldioxidutsläpp från mat och dryck för hela året att bli ett drygt ton. Det betyder i sin tur att det kommer att bli rackarns svårt att klara målet 1,5 ton.

Sammanräkning pågår

Dansade hela natten på fest hos vännerna. Så idag har det varit segt. Men jag har i alla fall påbörjat sammanställningen av januari månads koldioxidutsläpp. Det tog längre tid än väntat, så jag kan inte lägga ut något resultat idag tyvärr.

Det ser i alla fall hyfsat bra ut.